Tavaly az ÖKO-Pannon 61 százalékos hasznosítási arányt ért el

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 13. 12:50

Az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. tavaly 323 ezer tonna csomagolási hulladékot gyűjtött be, amivel 61 százalékos hasznosítási arányt ért el – közölte a társaság hétfőn.

Az ÖKO-Pannon közleményében kiemeli, hogy ezzel nemcsak a 2011. évi jogszabályi előírást teljesítette, de a 2012-es évre vonatkozó EU-s irányelvben meghatározott hasznosítási szintet is. Ezzel a teljesítménnyel jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország megfeleljen a csomagolási eredetű hulladékra előírt EU-s követelményeknek.

A kötelező hasznosítási arányokat minden anyagfajta – papír, vas, alumínium, műanyag, üveg, fa, társított csomagolás – esetén egyenként is sikerült teljesíteni. Az év végére a lakossági begyűjtési rendszerhez tartozó lakosok száma elérte a 6 millió főt, a lakosság által szelektíven gyűjtött csomagolási hulladék mennyisége pedig mintegy 58 ezer tonnát tett ki – írja közleményében az ÖKO-Pannon Kft.

A nonprofit szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy az EU 94/62. számú, valamint az ezt módosító 2005/20. számú irányelve szerint Magyarországnak 2012. december 31-ére a csomagolási hulladék 60 százalékát kell hasznosítani. A koordináló szervezet 2011. évi teljesítményével elérte és meghaladta a 2012. évre vonatkozó előírást összességében és anyagtípusokra lebontva is. Egyedül az üveg esetében mutatkozik csekély eltérés: a 2011-es hasznosítási arány mindössze 3 százalékkal marad el a 2012-re elvárt szinttől.

A társaság hangsúlyozza: az ÖKO-Pannon hivatalos koordináló szerepének megkezdése, 2003 óta minden évben teljesítette az EU irányelvben és a vonatkozó hazai jogszabályokban előírt hasznosítási kötelezettségét. Tavaly mintegy 323 ezer tonna csomagolási eredetű hulladék begyűjtését és hasznosítását szervezték meg, a bevételnek 93 százalékát, mintegy 6,1 milliárd forintot fordítottak a szelektív hulladékbegyűjtés és hasznosítás finanszírozására, valamint a környezeti szemléletformálásra, a fennmaradó összegből pedig a szervezet működését finanszírozták.

A környezetvédelmi termékdíjról 2012. január 1-jétől hatályba lépett törvény megszüntette az Európai Unióban működő, a kiterjesztett gyártói felelősség elvére épülő koordináló szervezeti rendszert, és állami kézbe vette a hasznosítható hulladékok kezelését. Az új törvény egyik legfontosabb változtatása, hogy az idei évtől megszűnt annak lehetősége, hogy a csomagolás kibocsátó cégek hulladékhasznosítási kötelezettségeik teljesítéséről koordináló szervezeten keresztül gondoskodjanak – írja közleményében az ÖKO Pannon. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink