Tavaly 7,2 százalékkal nőtt a román kiskereskedelmi forgalom

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 02. 06. 11:07

Tavaly 7,2 százalékkal nőtt a román kiskereskedelmi forgalom volumene az előző évhez mérten – közölte szerdán a román országos statisztikai intézet.

A növekedés elsősorban a nem élelmiszereknek köszönhető, amelyekből 8,8 százalékkal többet adtak el, de az üzemanyag értékesítés is 6,5 százalékkal, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek eladása 6 százalékkal bővült.
Decemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adatok szerint 9,3 százalékkal bővült az előző év tizenkettedik hónapjához mérten, a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a növekedés 8,3 százalék volt.
2018-ban 5,4 százalékkal bővült a román kiskereskedelmi forgalom az előző évhez képest, miután 2017-ben 10 százalékkal, 2016-ban 13 százalékkal emelkedett.
Tavaly is a belföldi fogyasztás volt a román gazdasági növekedés egyik fő hajtóereje. A román bruttó hazai termék (GDP) a tavalyi első három negyedévben 4 százalékkal nőtt. A bukaresti kormány egész évre 4 százalékos gazdasági növekedést remél. A tavalyi negyedik negyedéves, illetve egész éves adatokat a statisztikai intézet várhatóan márciusban közli. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink