Tartósan jó befektetésnek mutatkozik a bor

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 11. 16. 00:03

A borpiacon továbbra is a fellendülés jelei látszanak, melyet különösen az ázsiai piacok egyre emelkedő kereslete táplál. Január óta az árak 14-18 százalékkal emelkedtek, egyedül márciusban mutatkozott némi visszaesés.

1993 óta a palackozott borok ára több mint a tízszeresére emelkedett, így mára a bor, mint befektetési eszköz évente átlagosan 15 százalék hozamot biztosít – a Fine Wine Exchange Liv-Ex 100-as indexe szerint.
A 2008-as hitelválság szinte minden luxustermék-piacot megrendített, így a borokét is: tavaly éves szinten 15 százalékos keresletcsökkenést szenvedett el, idén januárban azonban már kezdett magához térni.
A legnagyobb húzóerőnek az ázsiai kereslet számít: Kína évi 8 százalékos GDP bővülése ugyanis egyre szélesebb fizetőképes fogyasztói réteget termel ki.
A legnagyobb forgalmat bonyolító borfajta a Château Mouton Rothschild volt: az 1998-as évjárat ára 11 százalékkal emelkedett, ládánként 2300 fontra (696 ezer forint).
Szakértők szerint a bor igen jó befektetés és a kockázatok csökkentésére is alkalmas, hiszen a borpiac alig korrelál a részvénypiaccal, és jóval kisebb volatilitást mutat az aranyénál – írja a penzcentrum.hu.
Kapcsolódó cikkeink