A tápérték adatbázis a világhálón

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 01. 13. 11:41

Már nemcsak a szakemberek számára hozzáférhető a Földművelésügyi Minisztérium honlapján a forgalmazott élelmiszerekre vonatkozó tápérték adatbázis. A fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet egyik fontos eleme, hogy az élelmiszerekkel kapcsolatos kötelező tájékoztatás kibővült az előre csomagolt élelmiszerekre vonatkozó, 2016.december 13-tól kötelező tápértékjelöléssel.

polc-
A Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztálya, a NÉBIH, az OGYÉI, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Campden BRI Magyarország, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség (MHKSZ) elindított egy kezdeményezést, amelynek keretében összeállították a gyorsfagyasztott termékekre és a konzerv termékek alapanyagaira vonatkozó adatbázisokat. Az adatokat ehhez az MHKSZ tagjai és egyéb hűtőipari vállalkozások, hatóságok biztosították.

Az adatbázis tartalmazza a hazai élelmiszer-vállalkozók, -gyártók által előállított gyorsfagyasztott zöldség- és gyümölcstermékek, zsír, telített zsírsavak, szénhidrát, cukrok, fehérje, só és rost akkreditált módszerekkel mért tápértékeinek átlagait. Továbbá a termékek jellegéből, a szezonalitásból, a termőhelyi és időjárás viszonyok eltéréséből adódóan minimum és maximum értékek közötti tartományt.
Ez az adatbázis rávilágít, hogy a tápértékadatok csak tűrések mellett értelmezhetőek, természetükből adódóan nem állandóak. Az adatbázis előnye, hogy több vállalat, szervezet adatára épül, ezzel segítve a pontosabb adatszolgáltatást. Az adatbázis az élelmiszerlánc-felügyletért felelős államtitkárság honlapján érhető el. (http://elelmiszerlanc.kormany.hu/tapertekjelolesrol-tapertek-adatbazis-ajanlasok)  (munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink