Támogatja a kormány a műanyaghelyettesítő termékek gyártását

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 08. 10. 11:50

A kormány idén 10 milliárd forinttal támogatja az egyes műanyagtermékeket helyettesítő termékek gyártását, továbbá döntött a hazai műanyagipari tudományos klaszter létrehozásáról is – írja a napi.hu.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat kiemeli, hogy az egyes műanyagtermékek forgalomba hozatalának megtiltásával összefüggésben szükséges támogatni ezen termékek helyett – az előírásoknak megfelelő, a környezetre kevésbé ártalmas – termékek gyártását. Erre az évre erre a célra 10 milliárd forint fordítható. A 2021 és 2025 közti időszakban pedig elsősorban az uniós forrásokra kell támaszkodni a támogatásnál.

A kormány megbízta az innovációért és technológiáért felelős minisztert, hogy december elsejéig készítsen előterjesztést a hazai műanyagipar fejlesztését célzó műanyagipari tudományos klaszter létrehozásáról. Ebben tárjen ki – egyebek mellett – a következőkre:

a műanyaghulladék-képződés megelőzésének eszközrendszerére,
a hazai műanyagipari stratégia sarokpontjaira,
a műanyagipari innovatív megoldások kidolgozására, illetve a makro-, mikro- és nanoműanyagok ökoszisztémákra, illetve az emberi egészségre gyakorolt hatásának a felmérésére, illetve a különféle értékláncok esetében egyedi, termékspecifikus megoldások kimunkálására,
a hazai hulladékipar ágazati monitoring rendszerének kialakítására.
A kormány egy korábbi összesítéséből lehet tudni, hogy 2019 végén a magyar csomagolóipar 20 ezer embernek adott munkát, az anyagok között a műanyag vezet, amelyek értékbeli részesedése 240 milliárd forintra tehető. Az ágazati volumen a hazai GDP nagyjából 1,7-1,9 százalékát adja. (napi.hu, Németh Géza)

Kapcsolódó cikkeink