Szlovákiában súlyos kenyérhiány várható

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 01. 26. 11:01

Az egyre durvuló energiaárak korábban soha nem látott kihívások elé állítják a szlovákiai önkormányzatokat. Január 30-án este lekapcsolják a közvilágítást Szlovákiában, így tiltakoznak amiatt, hogy a kormány még nem tett semmit a magas energiaárak kompenzálása terén. A településvezetők számára nem maradt más, mint a nyomásgyakorlási akciók. A pékeket képviselő érdekszövetség szerint pedig hiánycikk lehet a kenyér és a kifli, ha nem lép a kormány, ugyanis elképesztő energiaszámlákat kapnak a pékségek, a tésztagyártók és a cukrászok.

Nem maradt más, csak a nyomásgyakorlás

Négyszer magasabb előlegszámlák érkeztek, de vannak, akik az eddiginél tízszer magasabb számlát kaptak” – tájékoztatott Milan Lapšanský, a Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetségének elnöke. Az újévi áremelés olyan sokkszerű volt a számukra, hogy soha nem látott mértékű bezárási hullám fenyegeti a kis és közepes pékségeket szerte Szlovákiában – írja az Infostart.

„Arról értesültünk, hogy az üzletláncok a pékáruk helyben sütésének megszüntetését tervezik, mert az előállítási költségek jóval meghaladják a valódi pékségektől kapott árukét. E két tényező miatt elképesztő hiány léphet fel kenyérből és kifliből, és ez a behozatal növekedéséhez vezethet”

– tette hozzá a szövetség elnöke.

Milan Lapšanský azt üzente az ország ideiglenes vezetésével megbízott kormánytagoknak, meg kell érteniük, hogy bár nekik a hatalmon maradás, illetve az előre hozott választás kérdése a legfontosabb, a fizetésüket még mindig a vállalkozók és a polgárok állják.

„Ha nem oldják meg a kis- és középvállalkozások helyzetét, melyek közé a pékségek és a tésztagyártók is tartoznak, nemcsak a lakosság élelmiszer-ellátása kerül veszélybe, hanem rengeteg munkahely is az egyes régiókban”

– tette hozzá az érdekképviselet vezetője.

A pékeknek és cukrászoknak az életben maradáshoz így nincs más lehetőségük, mint áremelés.

„Ilyen szintű áremelkedést egyetlen pékség, illetve gasztronómiai vállalkozás sem tud lenyelni”

– mondta Pónya Norbert dunaszerdahelyi sütödetulajdonos. A pékszövetség a támogatási rendszer azonnali ismertetését és mihamarabbi beindítását követeli, valamint a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott segítség további formáinak kidolgozását.

Kapcsolódó cikkeink