Szlovákiában bővült a legjobban a hitelpiac a régióban

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 12. 11:10

Szlovákiában vették fel a legtöbb új lakossági hitelt a visegrádi négyek és Ausztria csoportjából tavaly – derül ki a Postová Bankának az MTI pozsonyi irodájába hétfőn eljuttatott elemzéséből.

Az elemzés a Világbank Global Findex Database felmérésére hivatkozva megállapítja: bár az eurózóna tagországai sorában Szlovákia lakossága a legkevésbé eladósodottak közé tartozik, a régió országait tekintve 2011-ben itt volt a legmagasabb a lakosság hitelfelvételi hajlandósága.

Szlovákiában a lakosság 11,4 százaléka vett fel új hitelt. Ezzel az EU 27-ek listáján 13.-ként a középmezőnyben helyezkedik el az ország, ugyanakkor megelőzi a többi V4-es tagországot és Ausztriát. Az EU 27-ek listáját – az új hitelek felvételének szempontjából – Ciprus vezeti, itt a lakosság 27 százaléka vett fel új hitelt, arányaiban a legkevesebben pedig Olaszországban (a lakosság 4,6 százaléka) kaptak új kölcsönt.

Szlovákiát leszámítva a hitelfelvételi listán a régió országai közül a 16. helyen lévő Lengyelország lakosságának körében volt a legmagasabb a hitelfelvételi hajlandóság, itt a lakosság 9,6 százaléka vett fel új kölcsönt. A lista 17. helyén Csehország (9,5 százalék), a 18. helyén pedig Magyarország (9,4 százalék) helyezkedik el, őket a 21. helyen követi Ausztria, ahol a lakosság 8,3 százaléka kért és kapott új kölcsönt 2011-ben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink