Szerény növekedéssel ért el foglalkoztatási rekordot a harmadik negyedévben az euróövezet és az EU

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 12. 10. 11:02

A harmadik negyedévben három és fél éve a legkisebb mértékben nőtt, de így is rekordot ért el a foglalkoztatottak száma az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közzétett kimutatása szerint.

A harmadik negyedévben a végleges kimutatás szerint az előzetes adatokkal megegyező mértékben, 0,2 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma az előző negyedévhez képest mind az euróövezetben, mind az Európai Unióban.
A második negyedévben mindkét régióban 0,4 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma negyedéves bázison, az első negyedévben pedig az euróövezetben 0,4 százalékkal, az EU-ban 0,5 százalékkal.
Az Európai Unióban a harmadik negyedévben elért 239,3 milliós, ezen belül az euróövezeti 158,3 milliós foglalkoztatás rekordnak számít. A pénzügyi válságot követő foglalkoztatási mélypont, az euróövezetnél 2013 második negyedéve, az EU estében pedig 2013 első negyedéve óta az eruóövezetben 9,6 millióval, az EU-ban 15,2 millióval nőtt a foglalkoztatás.
A legnagyobb növekedést a foglalkoztatottak számában az előző negyedévhez képest Málta érte el a harmadik negyedévben, 0,9 százalékosat. Cipruson és Litvániában 0,8 százalék, Lettországban, Luxembourgban és Szlovéniában 0,7 százalék volt a növekedés. Hollandia 0,6 százalékos, Magyarország és Portugália pedig 0,5 százalékos – az ötödik legnagyobb – növekedést ért el a harmadik negyedévben a foglalkoztatottak számában.
Negyedéves csökkenést jelentett a foglalkoztatottak számában Észtország, 0,8 százalékosat, illetve Bulgária és Olaszország 0,3 százalékosat, Horvátország és Lengyelország 0,2 százalékosat, valamint Románia 0,1 százalékosat.
Az egy évvel korábbihoz képest az euróövezetben 1,3 százalékkal, az Európai Unióban 1,2 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma a harmadik negyedévben. A második negyedévben 1,5 és 1,3 százalék volt az éves növekedés a két régióban, az első negyedévben pedig mindkét régióban 1,5 százalék.
A foglalkoztatottak számának éves növekedése a legmagasabb Máltán volt, 4,9 százalékos. Cipruson és Luxembourgban 3,7 százalékkal nőtt a foglalkoztatás a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. Szlovénia 2,8 százalékos, Finnország 2,7 százalékos, Hollandia 2,5 százalékos, Magyarország pedig a rangsorban hatodik 2,3 százalékos éves növekedést ért el a foglalkoztatottak számában.  (MTI)

Kapcsolódó cikkeink