Szerbia Magyarország egyik legfontosabb agrárpartnere lehet

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 11. 08. 11:02

Szerbia Magyarország egyik legfontosabb agrárpartnere lehet a következő években – közölte a magyar agrárminiszter hétfőn Budapesten, amikor a szerb társtárca újonnan kinevezett vezetőjével, Branislav Nedimoviccsal tárgyalt.

Buza aratas

Fazekas Sándor a közelgő magyar-szerb együttes kormányülés előkészítéseként egyebek mellett a mezőgazdasági kárenyhítés magyar tapasztalatairól, továbbá a két ország GMO-mentes elkötelezettségéről, valamint a szerbiai élelmiszeripari beruházási lehetőségekről folytatott eszmecserét a Földművelésügyi Minisztériumban.
A miniszter hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett a Vajdaság gazdasági fejlesztésében. Ezért 20 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást és 30 milliárd forint kedvezményes kamatozású hitelt biztosít pályázat útján az elkövetkező 3 évben a vajdasági mezőgazdaság, turizmus, valamint a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére.
Teszi mindezt a szerbiai magyarság helyben tartásáért, az elvándorlás megakadályozásáért is – fogalmazott a magyar agrártárca vezetője.
Fazekas Sándor Szerbiát Magyarország fontos partnereként említve rámutatott: Magyarország kész átadni a mezőgazdasági tapasztalatait. Mint mondta: “hazánk számára kiemelten fontos a szomszédos országokkal, így Szerbiával is a gazdasági kapcsolatok erősítése”.
Ennek megfelelően bővíthető a Magyarország és Szerbia közötti kereskedelmi és gazdasági együttműködés – tette hozzá.
A szerb agrárminiszter érdeklődésére Fazekas Sándor tájékoztatta kollégáját az Európában is egyedülálló magyar mezőgazdasági kárenyhítési rendszerről, a mezőgazdasági, élelmiszeripari vállalkozások gépesítési tapasztalatairól, valamint az eredetvédelem és a minőségi élelmiszertermelés fontosságáról.
A két miniszteri egyetértett a abban, hogy Szerbia támogatása is elengedhetetlen a régió GMO-mentességének biztosítása érdekében – tartalmazza a közlemény. (MTI)


Kapcsolódó cikkeink