Szeptembertől 14 dolláros „turistaadót” vezet be az USA

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 08. 17. 00:00

Az Egyesült Államokba beutazást engedélyező elektronikus rendszer szeptembertől fizetős lesz. Az utazási szakemberek szerint a 14 dolláros költség nem megy az utazási kedv rovására.

Augusztus 6-án jelentette be az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmi Hivatala, hogy szeptember 8-tól 14 dolláros díjat vezetnek be az utazási engedélyeket jóváhagyó rendszerükben, amelyet az Amerikába készülő turisták csak ESTA-ként ismernek. Az összeg be lesz építve a regisztrációs folyamatba.
Az ESTA-t azóta ismerik a magyarok, mióta vízum nélkül utazhatunk az Államokba.
– Az automatikus rendszer 2008 novembere óta 52 000 kérelmet hagyott jóvá. Az elutasított kérelmek száma igen alacsony, annak oka legtöbbször az online formula nem megfelelő kitöltése – tájékoztatta a Népszabadságot Bradley Hurst, az USA budapesti nagykövetségének sajtóattaséja.
A rendszerben legkésőbb 48 órával azelőtt kell regisztrálni, hogy az utas felszáll az USA-ba induló repülőgépre. Érdemesebb azonban előbb, mert egy esetleges elutasító választ követően az utazónak még van ideje vízumot igényelni. Igaz, az jóval drágább, jelenleg 140 dollár, ráadásul bonyolultabb is, hiszen a vízuminterjúra megfelelő dokumentumokkal felvértezve kell érkezni.
Azoknak az utazóknak, akiknek már van érvényes amerikai vízumuk vagy már megkapták az ESTA-jóváhagyást, nem kell fizetniük, hiszen az engedélyek két évig érvényesek, ez alatt az idő alatt korlátlan számban utazhatnak be az országba.
A Népszabadság által megkérdezett utazási irodák szerint a fizetős rendszer nem veti vissza az utazási kedvet, hiszen a 14 dollár elenyésző költség a repülőjegyárakhoz vagy a szállodákhoz képest.
Az amerikai törvény szerint a tízdolláros eljárási és a négydolláros regisztrációs díjat költségalapon állapították meg – írja a Népszabadság Online.
Kapcsolódó cikkeink