Szeletelhetem, csomagolhatom?

Szerző: Szalai László Dátum: 2022. 01. 14. 10:16

Eme járványos időszakban a vásárlók nem szívesen állnak sorban a csemegepultok előtt, igyekeznek kerülni a személyes kontaktust. Mivel a csemegepult fenntartása komoly költség a kereskedőknek is, több igény találkozik, amikor a párizsi- és felvágottgyártók a szeletelt, előre csomagolt kiszerelésekre koncentrálnak. Ez egyben elősegítheti a készítménypiac alapkategóriáinak prémiumizálódását is.

Szerző: Szalai László

Megemelkedett költségek, alap- és csomagolóanyag-beszerzési bizonytalanságok, munkaerő-problémák gyártási oldalról, átrendeződött csatornapreferenciák, megváltozott fogyasztási elvárások, vásárlási szokások a kereskedelem felől – a COVID alapos átgondolásra készteti a felvágott- és párizsigyártókat piaci stratégiájukat illetően.

Csak előre csomagolva

A Zimbo Perbál Kft. például, ellentétben a többi piaci szereplővel, jelenleg kizárólag a szeletelt, előre csomagolt kiszerelésekben forgalmazza párizsi és felvágott termékeit az utóbbi 1 évben.

Szakács Hedvig-Zimbo

Szakács Hedvig
ügyvezető
Zimbo Perbál

– Mindenképpen helyes döntésnek bizonyult a kiszolgálópultokba kerülő rudas kiszerelések megszüntetése az elmúlt 12 hónap adatai alapján – szögezi le Szakács Hedvig, a Zimbo Perbál Kft. ügyvezetője. – Az előre csomagolt termékek erősödése évek óta töretlen. Erre a COVID még rá is segített, ugyanis nagyon sokan kerülik a személyes kontaktust, inkább a hűtőből veszik ki a felvágottakat is. Ráadásul egyre komolyabb forgalmat érnek el az online értékesítési csatornák is, ahol szintén ebben a csomagolási formában vásárolják a termékeket.

A cég jelenleg Zimbo sertés-, tavaszi és marhapárizsit, valamint Zala felvágottat forgalmaz ebben a kategóriában. Az alap- és csomagolóanyag-árak, a logisztikai költségek jelentős növekedése az átadási áraikat is nagyban befolyásolják, tudjuk meg a Szakács Hedvigtől.

A diszkontok és velük együtt a saját márkák szerepe nagyon jelentős részt képvisel. Azonban a saját márkás termékek zöme szinte már ugyanazt a minőséget képviseli, mint a gyártói márkáké, húzza alá az ügyvezető, aki hozzáteszi:

– Nagyon fontos ebben a két kategóriában is a minőség, a magasabb hústartalom, legyen szó egy egyszerű sertés- vagy éppen marhapárizsiról. Azonban egyértelmű prémiumizálódást mi ebben az alapkategóriában még nem érzékelünk.

A Zimbo az előző évi fejlesztésének köszönhetően törekszik felvágottjai minőségének további emelésére. Törekvéseire bizonyíték például az is, hogy Zala felvágottjuk 2021-ben a Maradok a pénzemnél blog független tesztelésén első helyezést ért el: illat és ízjellemzők tekintetében a legmagasabb minősítést kapta.

– Cégünk számára nagyon fontos a fogyasztók online elérése, ezért intenzíven használjuk a közösségi médiát vásárlóink tájékoztatására. De ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetünk termékeink szélesebb polci megjelenítésére és a másodlagos kihelyezésekre is – zárja gondolatait Szakács Hedvig.

Finomítás belül, élénkítés kívül

Az elmúlt időszakban a multinacionális láncok és diszkontok önkiszolgáló szegmensében jelentős bővülés tapasztalható, érzékelik a Privát Húsfeldolgozó Kft.-nél. Kovács Károly üzemigazgató hozzáfűzi:

– Emellett a prémiumizáció hatása is jelentős. A fizetőképes kereslet egyértelműen a minőségi termékek irányába mozdult el. A fogyasztói kiszerelések további fejlesztéseket, finomításokat igényelnek igazodva a fogyasztói szokásokhoz mind a saját márkák, mind a márkatermékek esetében.

Az elmúlt időszakban a cég jelentős fejlesztéseket hajtott végre, amelyek termékeik többségét érintették. Ennek során két szempontra koncentráltak: egyrészt a felhasznált adalékanyagok csökkentésére, illetve bizonyos allergének felhasználásának megszüntetésére, másrészt a termékek optimális ízhatásának javítására.

– Ebben az évben a párizsik és felvágottak kategóriájában a teljes rúdáruszortiment új arculattal, élénkebb elemeket használó színvilágban jelent meg – adja hírül Kovács Károly.

Komplex válaszok az új kihívásokra

Ahogy az élet minden területén, úgy az élelmiszeriparban is teljes költségátrendeződés tapasztalható, mondja Németh Zsolt, a Húsüzem Kft. kereskedelmi igazgatója:

Németh Zsolt
kereskedelmi igazgató
Húsüzem

– Mára napi szintűvé váltak az áremelések és egyes felhasznált segéd- és alapanyagok beérkezési/beszerzési bizonytalanságai. Új kihívások jelentek meg, amelyek egyszerre követelnek meg ismételt hatékonyságnövelést, áremelések realizálódását, a humánerőforrások ösztönzését és megtartását, valamint új termékek fejlesztését és piaci bevezetését.

Németh Zsolt a menedzsmenteknek újra kell pozicionálniuk a cégek helyzetét.

– A magunk részéről egyetlen percet sem pihenünk – fogalmaz a kereskedelmi igazgató. – Fejlesztjük a minőségbiztosítási rendszerünket, és megszereztük a „Hazai Termék” jogának használati deklarációját. Megindultunk a szeletelt termékek gyártásával, amelyeknél az ünnepélyes mély zöld alapszínt használva a vidéki hagyományos és kedvelt ízeket, valamint a minőség prémium hatását is szeretnénk sugallni. Természetesen arra is törekszünk, hogy a termékeink minél inkább olyan elsődleges feldolgozásból készüljenek, ahol a friss/előhűtött magyar alapanyagok dominálnak. Egyre inkább visszaszorítjuk a fagyasztott alapanyagokat.

Az egészségtudatos táplálkozásra ösztönzésül a cégnél egyre nagyobb teret kap a „mentes” késztermékek előállítása. Egalizált midi termékeikkel a jövő évtől a diszkonthálózatokban is szeretnének még inkább megjelenni.

– Továbbra is erős törekvésünk, hogy elmozduljunk a prémium kategória irányába, és ezzel együtt erős, komplex marketingmunkát valósítsunk meg – tudjuk meg Németh Zsolttól. //

 

Már a párizsik között is az önkiszolgáló pult az erősebb

Párizsiból több mint 32 milliárd forint értékben vásároltak a hazai fogyasztók 2020. szeptember–2021. augusztus között. Ezzel a kategória a feldolgozotthús-piac eladásainak 9%-át adja. Míg a párizsi értékben 1%-kal nőtt, volumenben 4%-kal elmaradt az előző év azonos időszakához képest: mint az a NielsenIQ kiskereskedelmi indexéből kiolvasható, 27 ezer tonna párizsit fogyasztottunk.

NielsenIQ logo

Holocsi Szilvia, NielsenIQ

Vendégszerző:
Holocsi Szilvia
senior customer
consultant
NielsenIQ

A párizsieladás a 401–2500 négyzetméteres üzletekben koncentrálódik. Mutatóink szerint a 2500 négyzetméternél nagyobb boltok piaci részesedése csökken, miközben az 51–200 négyzetméteres csatorna részaránya fokozatosan emelkedik.

E szegmens forgalmát a gyártói márkák uralják: ötből három párizsira költött forintért gyártói márkás terméket vásároltak. Ugyanakkor a mennyiségi eladásnak mindössze 43 százalékát adják ezek a párizsik.

A legkeresettebb párizsi-alapanyag a sertés, az értékbeli forgalom fele ilyen termékekből fut be. A legnagyobb növekedést a baromfiból készült termékek érték el, értékbeli részesedésük 3 százalékponttal emelkedett az elmúlt 12 hónapban.

Az önkiszolgáló pultból vásárolt párizsik a forintban mért forgalom 55%-át teszik ki. //

 

A fenti cikk a Trade magazin 2021/12-01. számában is megjelent.

Kapcsolódó cikkeink