Székely termékek forgalmazóit bírságolták a fogyasztóvédők Csíkszeredában

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 02. 18. 10:57

Tévéstábok kíséretében vonultak ki Csíkszeredába, a szombaton tartott Hagyományos és Helyi Termékek Vásárára a Brassói Fogyasztóvédelmi Felügyelőség képviselői, ahol megannyi szabálytalanságot állapítottak meg.

A Hargita Megyei Tanács vasárnapi közleménye szerint az ellenőrök elsősorban a hiányos címkézést, a román felirat hiányát, egyszer használatos palackok újrafelhasználását kifogásolták.

Sorin Susanu főfelügyelő, a brassói hivatal vezetője a Mediafax hírügynökségnek elmondta, hogy a tapasztalt szabálytalanságok miatt bírságot rónak ki a termelőkre, a kereskedőkre, valamint a vásár szervezőire, és tájékoztatják az Állategészségügyi Igazgatóságot, valamint a Közegészségügyi Igazgatóságot. A kiszállás mérlegéről jövő héten sajtótájékoztatón számolnak be.

Borboly Csaba, a havi vásárt három éve szervező Hargita Megyei Tanács elnöke az önkormányzat közleményében kétségbe vonta a hatósági fellépés jóhiszeműségét. Hozzátette, az önkormányzat is folyamatosan szigorította a vásár szabályait, hogy a termelőket ezáltal közelítse a nagykereskedelmi egységekre érvényes előírásokhoz, de úgy vélte, nem lehet rajtuk számon kérni a multinacionális élelmiszergyártó cégek termelési folyamatához igazított feltételeket.

Az önkormányzati vezető elmondta: a csíkszeredai vásár jelenti a székely termék mozgalom alapját, mostanra hasonló működik Székelyudvarhelyen és Kézdivásárhelyen. E vásárral indult el egy olyan folyamat, amelynek következtében a székelyföldi termelők árui több nagyáruház polcaira is felkerültek.

“Jó ideje dúl a székely zászló körüli cirkusz, most pedig a székelyföldi kistermelők megélhetését akarják ellehetetleníteni” – fogalmazott Borboly Csaba. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink