Százmilliókból fejleszt a komáromi cég

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 03. 03. 00:04

Étkezésiburgonya-mosó és csomagoló, illetve tejfeldolgozó üzemet adott át a komáromi Solum Zrt. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében elvégzett beruházás értéke meghaladja a félmilliárd forintot.

A Solum Zrt. nagyherkálypusztai telephelyén 30 ezer tonnás éves kapacitású burgonyamosó és csomagolóüzemet hoztak létre. A beruházás 410 millió forintba került, ebből 144 millió forint a pályázati támogatás. A technológia alkalmazásával egyszerre hatféle terméket gyártanak, amelyek mosva, kis kiszerelésben kerülhetnek a fogyasztókhoz.
A tejüzem bővítésének első üteme után napi 4000 litert képes feldolgozni. A fejlesztés százmillió forintos költségéből a cég 30 milliós támogatást kapott. A társaság 18 tejautomatát üzemeltet Komárom-Esztergom megyében, az automatás kiszolgálást a közintézményekre is kiterjesztenék. 2010-ben további tejüzemi fejlesztéseket terveznek, tejfölkészítéssel, joghurt-, kefir-előállítással és ízesített tejivólevek gyártásával bővítenék tejüzemi tevékenységüket.
A vállalat az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében 2007-től 1,3 milliárd forintos fejlesztést valósított meg. Ebben gépberuházás, trágyakezelés mellett az állattartó telep, a kertészet és az öntözési rendszerek korszerűsítése is szerepelt.
A Solum Zrt. a komáromi Klapka György MTGSZ utódjaként alakult, a szövetkezeti vagyont egyben tartva. Jelenleg 180 résztulajdonosa van. A vállalat létszáma 133 fő, 2009-ben nettó árbevétele 2,4 milliárd forint, adózott eredménye 193 millió forint volt. A társaság növénytermesztéssel és állattenyésztéssel, valamint csomagolóanyagok gyártásával foglalkozik; emellett 1530 hektár szántót is művel – írja az Origo.

Kapcsolódó cikkeink