Százmilliárdok a turizmus fejlesztésére

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 19. 00:07

A kormány és az Európai Unió támogatásával 2013-ig 300 milliárd forint fordítható turisztikai fejlesztésekre.

A dél-dunántúli régióban eddig 30-an nyertek 10,4 milliárd forint uniós támogatást a kereskedelmi szálláshelyek fejlesztésére kiírt pályázaton. A beruházások közül a villányi panzió felújítása harmadikként valósult meg. A térség vendégfogadással foglalkozó vállalkozásai az uniós beruházások révén 36 milliárd forintnyi munkát adnak a helyi építőipari és kereskedelmi cégeknek, ezzel is segítve a munkahelyek megőrzését a régióban.
A villányi Bock Panzió az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, 61,5 millió forint uniós támogatással, összesen közel 154 millió forintos beruházással újult meg. A fejlesztések révén emelkedhet az itt eltöltött vendégéjszakák száma, ami növeli Villány versenyképességét, és új munkahelyeket teremt a térségben. A beruházás jelentősen bővíti a pécsi Európa Kulturális Főváros rendezvénysorozat minőségi szállás- és szolgáltatás lehetőségeit is.
A villányi beruházás egyike annak a 358 projektnek, amelyek a 2007-ben meghirdetett turisztikai vonzerő-fejlesztést segítő pályázatok és kiemelt projektek, valamint a szálláshelyek bővülését ösztönző pályázatok keretében országszerte több mint 161,8 milliárd forintos támogatásban részesültek. Az ennek eredményeként megvalósuló beruházások nagysága meghaladja a 276 milliárd forintot. A beruházások háromnegyede a hátrányos helyzetben lévő régiókat érinti, ezekben a térségekben a turizmus fejlesztése ugródeszka lehet a komplex fejlődés beindulásához.
Villány településen eddig 19 alkalommal pályáztak sikeresen az első Nemzeti Fejlesztési Terv és az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiírásaira, a projektek összesen több mint egymilliárd forint támogatásban részesültek – írja az Origo.

Kapcsolódó cikkeink