Magazin: Számvetés

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 03. 21. 07:23

Kovács László, az MVI elnöke év eleji üdvözletében megköszönte a szervezet tagjainak együttműködését, és összefoglalta az Ipartestület életében 2018-ban történt legfontosabb eseményeket, változásokat, eredményeket.

Köszönöm az Ipartestület tagságának az elmúlt évben nyújtott támogatását, amellyel hozzájárultak Ipartestületünk sikereihez!

Kovács László
elnök
MVI

2018 – akárcsak a korábbiak – tárgyalásokban és egyeztetésekben sűrű volt: több körben egyeztettünk a BKIK-val, az MKIK Ágazati Készség Tanácsban munkáját gondosan kidolgozott javaslatainkkal segítettük. 2018-ban is részt vettünk a NÉBIH GHP (Jó Higiéniai Gyakorlat) munkacsoportjának munkájában. A Magyar Turisztikai Szövetséggel az év folyamán több alkalommal is egyeztettünk számos aktuális témában, aktívan részt vettünk a Budapest Főváros Turisztikai Kerekasztalának ülésein, s együttműködő partnerként közreműködtünk a Magyar Turisztikai Ügynökség kampányaiban.

Áprilisban tisztújító közgyűlést tartottunk, amelyen az elnököt 4 évre újraválasztották. Egyes pontokban módosítottuk az Alapszabályzatunkat, s ügyvédi segítséggel újra indult alapítványaink sorsának rendezése is.

Számos versenyt támogattunk, illetve zsűriként szerepeltünk lebonyolításukban. Ilyen volt többek közt a Sommelier Szövetség versenye, a 38. Gundel Nemzetközi Ifjúsági Gasztronómiai Verseny, a NÉBIH Közétkeztetési Szakácsversenye, a Szakma Sztár verseny és az EuroSkills verseny hazai előselejtezője, majd döntője a Hungexpón.

2018-ban is elkészült Zerényi Károly kollégánk vendéglátásról szóló statisztikai helyzetjelentése, amely megjelent a szakmai sajtóban és üzleti lapokban.

Az év során kerültek publikálásra az ipartestület által készített felmérés adatai a vendéglátás ágazat szereplői körében a vendéglátást érintő problémákról és a szakmai szervezetekkel kapcsolatos elvárásokról.

Az MVI vezetésének véleményét mértékadóként kezeli a hazai sajtó: az elnököt az év során rendszeresen keresték meg szakmai kérdésekben. Az elnök kifejtette véleményét a TV2 Híradójában, a Kossuth Rádióban, a Trend FM-ben, a Karc FM-ben, valamint az print médiában (Trade magazin, Vendéglátás, Hotel és vendég, Minőségi Borok, Ételek, Event Magazin – hogy csak a szakmai szempontból legfontosabbakat említsük.)

Két konferenciát szerveztünk: az egyiket a Gundel iskolával közösen a 38. Gundel Nemzetközi Ifjúsági Gasztronómiai Verseny keretében, a másikat a NAV Pest Megyei Igazgatóságával közösen az aktuális adózási kérdések témájában, s részt vettünk a SIRHA kiállításon tartott szimpóziumon, amelynek keretében két előadást is tartottunk.

Több konferencián vettünk részt, ahol legtöbbször az elnök képviselte szervezetünket előadásokkal és különböző témájú beszélgetéseken. Az elnök az év folyamán több összejövetelen is előadást tartott a vendéglátás aktuális problémáiról.

Megkezdődtek a volt kollégánk, Jakabffy László emlékére megjelentetni tervezett könyv előkészületei, amelyben több mint 60 szakmabeli és barát írásban emlékezett meg a szakma meghatározó alakjáról. A könyv megjelenésének tervezett időpontja 2019 novembere.

A munkaerőpiaci alkalmazkodóképesség fejlesztését célzó GINOP-5.3.5-18 felhívás keretében a VIMOSZ-szal együttműködve benyújtottunk egy pályázatot, amely a munkaerőhiány kezelését célzó hazai és nemzetközi jó gyakorlatok összegyűjtésére, valamint egy pilot projekt megvalósítására irányul. A projekthez kapcsolódó szakmai fejlesztési terv elkészítésében az MVI részéről Zerényi Károly vett részt. A pályázat sikeres elbírálása esetén a projekt 2019 tavaszától 2020 őszéig (18 hónap alatt) valósulna meg.

Gazdag volt az ipartestület szakmai élete. Folytattuk a kéthetenkénti étteremlátogatásainkat budapesti és vidéki helyszíneken, márciusban megkoszorúztuk az MVI által Gundel János tiszteletére készíttetett emléktáblát. Áprilisban 45 fő részvételével 5 napos gasztrotúrát szerveztünk Bolognába és környékére.

Novemberben nagy sikerrel ismét megszerveztük ötödik Gundel Károly-díjátadó Gálaebédünket. Az ipartestület által alapított, a szakma minden jelentős szervezetének közreműködésével megítélt díjat 2018-ban Rosenstein Tibornak adtuk át.

Bízunk benne, hogy szervezetünk törekvései és munkája – akárcsak a korábbi években – az elkövetkezendő időszakban a lehető leghatékonyabban fogja tagjaink és a szakma érdekeit szolgálni.

Az MVI-tagság díja idén sem változik, továbbra is 36 000 Ft/év, nyugdíjas, illetve pártoló tagjainknak 6000,- Ft/év.

Sok sikeres rendezvényt és elégedett vendéget kívánunk Önöknek 2019-re is! //

Kapcsolódó cikkeink