A faktoringszolgáltatók 22 százalékos forgalomnövekedést értek el tavaly

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 06. 08. 11:18

A faktoringszolgáltatók 2021-ben 22 százalékos forgalomnövekedést értek el – közölte a Magyar Faktoring Szövetség szerdán az MTI-vel.

 

Jelentősen bővült a faktoringszolgáltatók forgalma

Ismertetik, hogy a magyar faktoringpiac szereplői által megvásárolt és finanszírozott követelések becsült összértéke meghaladta a 4000 milliárd forintot, amelyből a szövetség tagjainak részesedése 3935 milliárd forint, több mint 97 százalék.

Az exportkövetelések finanszírozása az átlagnál jobban nőtt, részesedésük 5 százalékról 7 százalékra emelkedett 2021-ben. A vállalkozások nehéz piaci helyzetét mutatja, hogy leginkább azon faktoring termékek iránt nőtt a kereslet, amelynél a finanszírozó a vevők fizetésképtelenségének kockázatát is vállalta. Az ilyen, úgynevezett visszkereset nélküli faktoring termékek aránya elérte a teljes finanszírozási volumen 77 százalékát – írják a közleményben.

Hangsúlyozták, 2022 első negyedévében folytatódott a 2021. évi tendencia. A forgalom az első negyedévben több mint 1069 milliárd forintot ért el, amely 35 százalékos növekedés a 2021. évi első negyedévi adatokhoz képest.

A közleményben kitértek arra, hogy a Magyar Faktoring Szövetség legutóbbi évi rendes közgyűlésén újabb hároméves ciklusra megválasztotta a szervezet elnökségét.

A szervezet elnöki funkciójában Csáki Ferenc, az OTP Bank képviselője kapott újra megbízást, aki immár 16. éve tölti be ezt a posztot. A Szövetség újraválasztotta Gál Gasztont, a CIB Bank képviselőjét is, aki az alelnöki feladatokat látja el. A közgyűlés elnökségi taggá választotta még Garamvölgyi Balázst, az MKB-Bankholding faktoring területekért felelős képviselőjét, Major-Maróthy Zsoltot, a MagNet Faktor képviselőjét továbbá Nagy Tamást, a City Faktor képviselőjét. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink