Szakértők szerint kedvező fordulat a kiskereskedelmi forgalom bővülése

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 26. 12:50

Kedvező fordulatnak tartják a kiskereskedelmi forgalom januári növekedését az MTI-nek nyilatkozó szakértők, akik ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a januári adatokból még nem lehet az egész éves folyamatokra következtetni.

A KSH hétfőn közzétett adatai szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene az idén januárban 0,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az MTI-vel azt közölte: a visszaesést valószínűsítő várakozásokkal szemben nőttek a kiskereskedelmi eladások januárban az egy évvel korábbihoz képest. Rámutatott ugyanakkor arra is, hogy a decemberitől 0,2 százalékkal elmaradtak az eladások. Az elemző szerint az eladások januári alakulása pozitív meglepetést jelent. Az adóváltozások ugyanis az alacsony jövedelműeket érintették kedvezőtlenül, ami a fogyasztás csökkenéséhez vezetne. Ugyanakkor a gyermekes alacsony jövedelműeknek az adójóváírás kivezetésével lehetőségük nyílt a családi adókedvezmények igénybevételére – tette hozzá.

A januári adatokból azonban nem lehet következtetni az egész éves folyamatokra, mivel szezonálisan a január az év leggyengébb hónapja – mutatott rá az elemző. Úgy vélte, a következő hónapokban a kiskereskedelmi forgalom fokozatos csökkenése várható, majd a második félévben stabilizálódhatnak az értékesítések. Így éves átlagban 1 százalék körüli visszaesésre számít az elemző.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) a KSH jelentése kapcsán ugyancsak arra hívta fel a figyelmet, hogy a csökkenést előrevetítő várakozásokkal szemben nőtt januárban az értékesítés. A kereskedelmi szövetség is hozzátette ugyanakkor, hogy korai lenne még messzemenő következtetést levonni. Az OKSZ szerint figyelmet érdemel, hogy az áremelkedés ellenére élelmiszerekből 1,1 százalékkal, a különféle iparcikkekből 2,9 százalékkal nőtt az értékesítés, ez utóbbi minden korábbi előrejelzést felülmúl.

Döntő tényező lehet a fogyasztói bizalom erősödése annak kapcsán, hogy a devizahitelesek végtörlesztési lehetőségei és a 2012-ben belépő új árfolyamgát enyhítette a feszültséget a piacon, kiszámíthatóbbá vált az érintett a családok pénzügyi helyzete – közölte az OKSZ.

A szövetség szerint a továbbiakban is lényeges kérdés a devizahitelesek helyzete, szélesebb körük megsegítése erősítő tényező. Az OKSZ kiemelte azt is: januárjában 561 milliárd forint volt az üzletek forgalma, 43 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban. Ez folyóáron számítva 8 százalékos növekedés, ami részben a nagyobb fogyasztásra, részben az élelmiszerek és az üzemanyagok drágulására vezethető vissza. A szövetség szerint a vásárlási szokásokban a döntő tényező továbbra is a fogyasztói ár lesz, a vásárlók elsősorban az olcsóbb termékeket és vásárlási lehetőségeket fogják keresni. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink