Szabad víz

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 12. 14. 11:00

Télre kevéske „papírmunkát” ad a titkon vagy nem titkon, de engedély nélkül fúratott, ásott kút. Egy jogszabály-módosításnak köszönhetően szankciók alkalmazása nélkül fennmaradási engedélyt kaphatnak a 2016. június 4. előtt engedély nélkül fúrt vagy a nem azok szerint üzemelő kutak Magyarország területén. A változtatás célja, hogy az eddig illegálisan működő vízkiviteli eszközök „kifehéredjenek” és a vízfogyasztók jogkövető módon járjanak el. Ha a témával foglalkozó internetes bejegyzéseket olvasgatja az ember, kiderül: sokan attól tartanak, hogy hamar vízóra kerül, az immár lajtsomba vett kutakra.

kut

Most már mindegy, mert a fennmaradási engedélyt 2018. december 31-ig lehet kérelmezni a megfelelő vízgazdálkodási hatáskörrel rendelkező hatóságok valamelyikénél. A jegyzőtől akkor, ha a kút háztartási igényeket elégít ki és legfeljebb évi 500 köbméter vizet szolgáltat talajvízből vagy vízparti vízből. Kitétel az is, hogy a kút ne érintsen vízbázisvédelmi területet. Ettől eltérő esetben a fővárosi vagy a megyei katasztrófavédelmi igazgatósághoz kell benyújtani a kérelmet, amelyhez csatolni kell a működő, megépített kút pontos tervdokumentációit is.
Amennyiben a kút megkapja a fennmaradási engedélyt és 2016. június 4-e előtt fúrták, a tulajdonosát nem bírságolják meg. A kút létesítésének időpontját szükség esetén bizonyítani kell, ha ugyanis a megadott dátum után létesítették, akkor a fennmaradási engedélyt az eljáró hatóság kiadja, ugyanakkor bírságot is kiszab.
Más esetben – ha például a hatóság nem engedélyezi a kút fennmaradását – a kút elbontására, megszüntetésére kötelezik a kérelmezőt.
Sok kérdés merülhet fel a kutak engedélyezésével kapcsolatban, ezért ajánható, hogy kattintsanak www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/filedb/hirek/4567/Tajekoztato_az_engedely_nelkul.pdf URL címre. (munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink