Szabad forgalmazású termékké nyilvánította az Európai Parlament az elektronikus cigarettát

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 10. 23. 11:53

Az Európai Parlament képviselői hosszas vita után – a magyar képviselők szavazatával – úgy döntöttek, hogy az e-cigaretta és benne a nikotin nem lehet gyógyszer, mivel a gyógyszerekkel szemben támasztott legalapvetőbb követelményt sem teljesíti, ugyanis nem gyógyít semmit. Ezért az e-cigaretta helye nem a patikában, hanem a szabad forgalmú termékek között van.

e-cigaretta

Azt is eldöntötték, hogy az elektromos cigaretta folyadékát (liquid) a jövőben az EU-n belül nem engedélyeztetni kell, hanem a gyártóknak csupán bejelentési kötelezettségük van, amennyiben annak nikotintartalma nem haladja meg a 30 mg/ml értéket.

Tekintve, hogy a magyarországi elektromoscigaretta-használók szinte kizárólag ennél alacsonyabb nikotintartalmú készítményeket használnak, azt jelenti az új szabályozás, hogy az elektromos cigaretta a jövőben az általános termékekre vonatkozó szabályok betartásával forgalmazható.

A magyarországi elektromoscigaretta-felhasználókat tömörítő Villanypára Egyesület úgy véli, hogy az EU döntésének a magyar gyakorlatba átültetése fontos lépés lehet annak a kormányzati törekvésnek a mentén, amely visszaszorítani igyekszik a magyarországi dohányzást. Rámutatnak, hogy a dohányzásról elektromos cigarettára váltás ugyan a nikotinfüggőséget nem szünteti meg, de mentesíti a felhasználót számos, kifejezetten káros és egészséget romboló mellékhatástól, melyek közismerten a dohányzás velejárói. Így az elektromos cigaretta egy lépés lehet a dohányzók számára a teljes leszokás útján. (Népszabadság Online)

Kapcsolódó cikkeink