Stratégiai megállapodást kötött az agrárkutatási központ és a Szent István Egyetem

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 11. 27. 11:10

Az agrárium minden területét érintő stratégiai megállapodást kötött a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) és a Szent István Egyetem kedden – közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI-vel.

A megállapodás értelmében a két intézmény a jövőben kiemelt figyelmet fordít a többi között a precíziós gazdálkodási, állattenyésztési, halgazdálkodási, műszaki, kertészeti és szőlészeti, élelmiszertudományi és vízgazdálkodási területeken történő hazai tudományos munka erősítésére, illetve a két intézmény közötti együttműködés újjászervezésére.
A NAIK kutatói a jövőben intenzíven részt vesznek a BSc és MSc hallgatók elméleti és gyakorlati képzésében, valamint törekednek a pályázati lehetőségek széles körű kihasználására. Az agrárkutatási központ betekintést enged mindennapos szakmai munkájába, továbbá fogadja és előnyben részesíti az egyetem tantárgyi gyakorlatokra jelentkező hallgatóit.
A tárca közleményében kiemelte: folytatódik a júniusban meghirdetett Gödöllői program, amelynek legfőbb célja, hogy megújítsa a hazai agrárszakképzést, kutatást és felsőoktatást, ezáltal tovább fokozza az elmúlt nyolc évben a kibocsátását 50 százalékkal növelő magyar agrárium versenyképességét.
A tájékoztatás szerint Nagy István agrárminiszter az eseményen elmondta: az Agrárminisztérium stratégiai célja a generációváltás a mezőgazdaságban, ebben a szellemben indították a Gödöllői programot. Ezzel az agrártárca támogatja a korszerű tudás gyakorlatba ültetését, a precíziós gazdálkodás elterjedését, a klímaváltozással kapcsolatos feladatok hatékony ellátását, valamint a kedvezőtlen adottságú területek földhasználatát.
Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója kifejtette, új korszakot szeretnének nyitni a tudásalapú hazai agrárium megszervezésében. A cél, hogy Magyarország ne csak adottságaiban és lehetőségeiben, hanem teljesítményében is meghatározó és megkerülhetetlen európai szereplő legyen, ehhez a legmagasabb szintű tudományos hátteret kell felsorakoztatni az agrárszakpolitika mögött.
Palkovics László, a Szent István Egyetem rektora hangsúlyozta, hogy az egyetemen folyó kutatás-fejlesztési projektek elősegítik a tudásalapú és versenyképes agrárium kiépítését. A sikeres együttműködés lehetőséget kínál a felsőoktatás és a tudomány területén még több közös kutatási projekt megvalósítására – mondta a rektor a közlemény szerint. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink