Stratégiai megállapodást kötött a kormány a Coca-Cola HBC Magyarországgal

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 07. 20. 12:50

Stratégiai partnerségi megállapodást írt alá a kormány nevében Orbán Viktor miniszterelnök a Coca-Cola HBC Magyarországgal pénteken a cég dunaharaszti székhelyén, ahol felavatta a vállalat új gyártósorát is, amely óránként 110 ezer üdítőitalt tud előállítani.

A kabinet új gazdasági modellt épít, amelynek a kedvezményezettjei közé fog tartozni a Coca-Cola is – mondta beszédében a kormányfő. Hozzátette: ahhoz a nemzedékhez tartozik, amelynek a Coca-Cola nem csak egy dobozzal és a benne lévő itallal egyenlő, Coca-Colát inni ugyanis azt jelentette, hogy egy rövid időre, “legalább egy korty erejéig” az ember a nyugati világhoz tartozott.

Orbán Viktor hangsúlyozta, ritkán fordul elő, hogy Magyarország szövetséget tud kötni egy olyan céggel, amelynek története legendává vált. A Coca-Cola magyarországi beruházásainak értéke mára meghaladta a százmilliárd forintot, a cég 1250 családnak ad kenyérkereseti lehetőséget, 2011-ben pedig nyolcmilliárd forint volt az exporteredménye. Hangot adott azon véleményének is, miszerint több mint kockázatos csak szolgáltatásra, turizmusra és ingatlanpiacra építeni egy felzárkózni akaró ország gazdaságát, ezért “nekünk termelésre van szükségünk”, amelyhez beruházás kell, ahhoz pedig tőketulajdonosok, cégek. Ők profitra tesznek szert Magyarországon – folytatta -, “de mi nem vagyunk kommunisták, hogy másoktól irigyelnénk a jól megérdemelt, munkával előállított profitjukat”.

Tarsoly József, a Coca-Cola HBC Magyarország ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy cégük az ország egyik legnagyobb élelmiszeripari vállalkozásává fejlődött, teljes kapacitásuk pedig az új gyártósorral 350 ezer palack per órára növekszik, vagyis egy másodperc alatt száz palack üdítőt tudnak gyártani, így egy nap alatt minden magyar lakosnak készíthetnek egy italt.

Dimitris Lois, a 28 országot átfogó Coca-Cola Hellenic cégcsoport vezérigazgatója köszönetet mondott a kabinetnek azért a külön figyelemért, amelyben a vállalatot részesíti. Hozzátette, tárgyalásukon Orbán Viktor arról biztosította őt, hogy Magyarországon mind a politikai, mind pedig a gazdasági környezetben stabilitásra, megbízhatóságra számíthatnak.

A megállapodás aláírása után a miniszterelnök felavatta Magyarország legnagyobb kapacitású, fémdobozos üdítőitalokat előállító gyártósorát. A berendezés óránként 110 ezer darab üdítőital gyártására alkalmas, és a magyar kereslet kielégítésén túl várhatóan húsz európai ország piacát fogja ellátni termékeivel. A vállalat tájékoztatása szerint ezzel a kétmilliárd forintos magánberuházással a gyártósor teljes kihasználtsága esetén akár meg is duplázódhat a cég által 2011-ben elért nyolcmilliárd forint értékű export.

A szerződés célja a vállalat hosszú távú magyarországi jelenlétének támogatása, valamint további beruházásainak ösztönzése, elősegítve ezzel az ország versenyképességének javulását – olvasható a helyben kiosztott sajtóközleményben.

A Coca-Cola HBC Magyarország Kft. az athéni központú, 28 országot átfogó Coca-Cola Hellenic csoport tagja. A dunaharaszti székhelyű, Magyarországon két palackozó üzemet és tíz regionális elosztó központot működtető vállalat 1250 dolgozót foglalkoztat, teljes tevékenysége során pedig csaknem 17 ezer embernek biztosít munkát. A társaság az egyik legjelentősebb magyar élelmiszer-feldolgozó, termékeit 22 országba exportálja, és 2011-ben mintegy 17 milliárd forint adót fizetett Magyarországon. Az üdítőitalok előállításához használt alapanyagok mintegy kétharmadát belföldi szállítók biztosítják. A cég eddig több mint 110 milliárd forintot fordított magyarországi gyártókapacitásának kialakítására és fejlesztésére. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink