Stabilitás és fejlesztés a Magyar Cukornál

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 02. 05. 08:00

Noha Magyarország nettó cukorimportőr lett, a vezető magyar fogyasztói márka, a Koronás Cukor továbbra is Magyarországon, a kaposvári cukorgyárban készül. Az elmúlt időszak gyárbezárásai után az egyetlen talpon maradt magyar cukoripari vállalat, a Magyar Cukor Zrt. továbbra is bizakodó: fenntartja, sőt jövőre várhatóan bővíti termelését – hangzott el a cég december 10-i sajtóbeszélgetésén.
Egyrészt 2008-ban kiváló volt a cukorrépatermés, az EU-kvóta szerint hazai termelésben előállítható 105 ezer tonna cukor Kaposváron készül. Másrészt a 2007-ben üzembe állított biogáztermelő berendezés rendkívüli módon bevált. A feldolgozási kampány során keletkező cukorrépaszeletet és ‑törmeléket hasznosító egység a kampány során szükséges energia közel felét adja – ez egy közepes magyar város fogyasztásának felel meg. A kampány után pedig a berendezés még jó ideig biztosítja az üzemhez kapcsolódó épületek fűtését és melegvíz-ellátását is.
A biogáz segítségével a gyár kapacitását is növelni kívánják, a cukorfinomítási technológia fejlesztésével.

Kapcsolódó cikkeink