SPAR – egy nyelvet beszélünk

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 05. 26. 07:29

2015. március 9-től Szalay Zsolt a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. INTERSPAR hipermarketekért felelős értékesítési vezetője. A 6 nyelven beszélő, hazánkban és Európa több országában is otthonosan mozgó szakembert kérdeztük életútjáról és terveiről.

Szalay Zsolt 1971-ben született Orosházán, itt járt általános és középiskolába. Ezek a meghatározó évek a mai napig kísérik, innen ered az idegen nyelvek szeretete, a családi és baráti kapcsolatai összekötik a békés megyei élményeket az országhatáron kívül szerzett tapasztalatokkal.

– 1996-ban diplomáztam a budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán, ahonnan ösztöndíjjal kerültem a strasbourgi Robert Schuman Egyetemre, majd a St. Galleni Egyetemre. Zürichben 6 hónapos szakmai gyakorlatot töltöttem a Mercedes-Benznél. Az európaiság, a francia, német és osztrák kultúra szeretete, a tervezett és szervezett életvitel mindennapjaim részévé vált – mutatja be az ifjúkori éveket Szalay Zsolt.

A pillanatokat megélni érdemes

Frissdiplomásként a francianyelv-tudás segítette az álláskeresésben, így került a L’Oreál Magyarországhoz, ahol kereskedelmi képviselőként, majd termékmenedzserként dolgozott. A Porsche Hungariánál az Audi és Porsche márkákkal foglalkozott, majd rövid időt töltött a Michelin Európánál marketingvezetőként.

2002-ben csatlakozott a MOL csapatához, ettől a pillanattól kezdve foglalkozik a kiskereskedelem különböző területeivel.

– 2006-ban családommal együtt kiköltöztem Bukarestbe, ahol a MOL Románia ügyvezetője lettem. A kinevezésem után többen viccesen megkérdezték, hogy ez jutalom vagy büntetés. Ars poeticám, hogy a lehetőségeket megélni kell, nem pedig túlélni, és kevés embernek adódik ilyen lehetőség, 35 éves korában. A 125 tagú, prémium minőségű benzinkúthálózat eredményességének növelése mellett a frissen megvásárolt Shell-láncolat integrálása is a feladataim közé tartozott, és természetesen utólag már biztosan állíthatom, hogy életem egyik legjobb és leghasznosabb 4 évét töltöttem kinn – idézi fel a válság előtti éveket Szalay Zsolt.

A 2010-es év már Olaszországban, Mantovában érte a családot, ahol a saját finomítóval is rendelkező, 100 százalékban MOL leányvállalat, az IES ügyvezető igazgatójaként új kihívások várták a szakembert. A kulturális, nyelvi és üzletviteli különbségek mellett a válság okozta nehézségek is nagy kihívást jelentettek a kezdeti időkben. Ebben a helyzetben is a nyelvek iránti fogékonyság segített, hiszen hamar megtanult olaszul, és így eredményesen szót értett a lokális szereplőkkel is.

A magánéletben is prioritásokkal és tudatos időbeosztással élő szakember fontosnak tartja az egészséges életmód, a sport, a kikapcsolódás családi és baráti pillanatainak megélését is. Bár főzni nem szeret, a jó étkeket, finom borokat és kellemes társaságot nagyra értékeli. Szabadidejét is tartalmasan tölti a család, az utazásokra felkészülnek, hogy értve lássanak, ne csak átutazzanak a hazai és külföldi tájakon, városokon.

Új korszak

Nyolc év távollét után, 2013-ban tért vissza Magyarországra, ahol egy egészen más környezet, megváltozott munkahely és szervezet fogadta, és hamarosan a váltás mellett döntött. 2014 őszén csatlakozott a SPAR Magyarország csapatához, ahol az osztrák szervezettség mellett a humánus légkör és a minden szinten elkötelezett, lelkes kollégák miatt hamar otthon érezte magát. Március 9-i kinevezése óta Szalay Zsolt értékesítési vezetőként az INTERSPAR hipermarketekért felel.

– Első feladatomnak tekintem az anyacég és a kollégák, valamint az Interspar hálózat részletes megismerését. Kíváncsi vagyok a véleményekre, ötletekre, és nyitott vagyok a kritikára is, és örülök, ha jobbító javaslat is kíséri. Óriási előny itthon, hogy itt egy anyanyelvet beszélünk, közös a kultúránk. Célom, hogy tovább erősítsük az erős gyökerekkel és értékekkel rendelkező SPAR márkát és még több hűséges és elégedett vásárlónk legyen. Ilyen nagy rendszerben, változó környezetben és új kihívások között is csak az egyre hatékonyabb folyamatokkal lehet a további változásokra felkészülni – vallja zárszavában Szalay Zsolt, az ­INTERSPAR hipermarketekért felelős értékesítési vezető. (x)

Kapcsolódó cikkeink