S&P: az euróövezet a második félévben kikapaszkodhat a recesszióból

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 02. 13:00

Az euróövezet az idei második félévben várhatóan fokozatosan kikapaszkodik “enyhe recessziójából” – jósolta csütörtökön Londonban ismertetett új, 2012-2013-a szóló előrejelzésében a Standard & Poor's.

A nemzetközi hitelminősítő közgazdászai elismerték ugyanakkor, hogy a prognózist lefelé ható kockázatok terhelik, mindenekelőtt az, hogy a valutauniós recesszió a ház által alapesetben várt “enyhénél” súlyosabbnak bizonyulhat.

A cég európai főközgazdásza, Jean-Michel Six által összeállított és bemutatott átfogó előrejelzés szerint a Standard & Poor's jelenlegi központi forgatókönyve az, hogy az euróövezet gazdasági teljesítménye 2012 egészére vetítve stagnál, 2013-ban pedig 1 százalékkal növekszik.

Az S&P ezt az előrejelzését arra a várakozására alapozza, hogy a felzárkózó térségi gazdaságok kereslete az idén folyamatosan erősödik, és 2012 utolsó negyedévére “meglehetősen robusztussá” válik. A Standard & Poor's szerint ez fogja alátámasztani a ház által az euróövezetben jósolt idei második félévi élénkülést.

A hitelminősítő elemzői elismerték azonban azt is, hogy megnőtt az euróövezeti gazdaság meredekebb idei visszaesésének kockázata. Ezért alapeseti előrejelzésük valóra válásának 60 százalékos esélyt adtak, és 40 százalékosra taksálták annak kockázatát, hogy a valutaunió kettős mélypontú tényleges recesszióba süllyed.
(MTI)

Kapcsolódó cikkeink