Sör lesz az Interspar pékségekben megmaradt kenyérből

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 11. 07. 11:20

Az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem új módját fejlesztette ki a SPAR. Ausztriában a cég társult egy sörfőző üzemmel, ahol az Interspar pékségében sütött, ám nem értékesített kenyerekből főznek sört – olvasható az Origo-n.

A kiskereskedelmi lánc a salzburgi Gusswerk sörfőzdével társult, hogy a felesleges organikus kenyerekből sör készülhessen – írja a Magyar Mezőgazdaság. Az üzem sörfőző mestere, Reinhold Barta elmondta:
az Interspar pékség Ausztria legnagyobb kézműves péksége. Ilyen nagy méret esetében elkerülhetetlen, hogy többletpékáru keletkezzen.
Annak érdekében, hogy csökkentsék az élelmiszer-pazarlás mértékét, egy innovatív terv született.
A feleslegessé vált kenyerekből borostyánszínű, organikus sört főznek.

Jelenleg a sör Ausztriában a SPAR, az Eurospar és az Intersparmüzletekben kapható. Az ital árpa- és malátatartalma részben helyettesíthető különböző organikus pékáruk felhasználásával. Reinhold Barta hozzátette:
Igazi kihívás »kenyérsört« főzni, ugyanis a kenyér sótartalma jelentősen hat a sör ízére. A kenyérhéj karamellás jelleget ad az italnak, ami kifejezetten egyedi, karakteres ízében jelenik meg leginkább.
A sör és a kenyér hasonló alapanyagokból készülnek, már az ősi egyiptomiak is felismerték a „kenyérsörben” rejlő lehetőségeket.
A Young&Urban névre keresztelt termékkel a SPAR egy régi tradíciót gondolt újra, a cég arra számít, hogy az 5,5 százalékos alkoholtartalmú ital népszerű lesz a vevők körében. (origo)