Sokba kerül a maszkos boltos világ újraindítása

Szerző: Trademagazin Dátum: 2020. 05. 18. 12:33

Jönnek a nyitási akciók, mint karácsonykor. Márciustól május közepéig 450-500 milliárd forintot elnyelt a koronavírus. És maszkban egy darabig óvatos marad a vásárló.

Március 16-tól az iparcikkes boltok döntő részének 15 órakor be kellett zárniuk. Március 28-tól ezekbe a boltokba (döntő részükbe) már be sem tehette be a lábát a vásárló. Az áprilisi teljes üzemszünetet követően május 4-től a megyékben megkezdődött a boltnyitás, 18-tól pedig a fővárosban is szabad a boltos vásár. Sokba kerül ez a boltosoknak, a vásárlók pedig nem fognak kapkodni.

Az újranyitás pénzbe is kerül, akció nélkül pedig nem lehet megúszni

A másfél-két hónapos boltzár és annak feloldása nem kevés pénzükbe kerül az iparcikkes boltosoknak. Fizetni kellett a zárlat alatt is valamennyi bérleti díjat az üzlethelyiség megtartása miatt és nem minden bérbeadó adott kedvezményt. Sokan megpróbálták valamilyen módon megtartani az eladóikat, legalább részmunkaidő címén, miközben gyakorlatilag egy hónapig egy fillér bevételük sem volt. A kormányzati támogatásokból a boltosoknak volt a legnehezebb csipegetniük, adottságaik miatt. És közben ráadásul a vásárlók egy része a bezárt boltok portékáit a weben vásárolta meg.

Frissíteni is kell a kínálatot a polcokon, hiszen változott az időjárás is, sok mindenből más kell már otthonra, mint két hónappal ezelőtt.

Az újranyitáskor vissza kell csalogatni a vásárlót, aki ugyan már régóta vágyik egy jókora bóklászásra a boltokban, de nem szokott le arról – a boltos számára jó, vagy rossz szokásáról, attól függ, honnan nézzük – hogy válogat.

Egyébként is, de most így nagyon kell az akciózás, hiszen a vásárló fürgén szedi majd a lábát a boltnyitás órája előtt, de hogy melyikben is vásárol majd, azt előreláthatóan némi nézelődés után dönti majd el.

Óvatos is lesz a maszkos vásárló a költekezésben

És azért a maszkban lófráló vásárló óvatos is lesz.

Hiába nem mehetett másfél-két hónapig a boltba, azért az élelmiszerek bespájzolása, vagy éppen a munkahelyek bérspórolása (átállás részmunkaidőre, vagy éppen egy leépítés) azért megnyirbálta a családi kasszák egy részét. Az azért egyébként jó volt, amikor a hitelesek látták, hogy nem vonták le a pénzét a bankok, az azért ma is megnyugtatja a bevásárlólistákat fabrikáló háziasszonyokat is.

A boltzáras boltok többsége másfél-két hónapnyi bevételét bukhatta, úgy 450-500 milliárdnyit

Nagyokat botladozott az a boltos kör, amelyik boltzárra kényszerült. Ez körülbelül 75-80 ezer boltot jelent. Náluk már február vége felé, március első napjaiban fékezett egyet a forgalom, amikor a koronavírus hírek hatására megindult a spájzolás élelmiszerekből, tisztálkodó és tisztítószerekből. A korábbi növekedési ütemek olvadozni is kezdtek. A március már nagy veszteségeket is hozott, például a ruházati boltok forgalma a felére esett vissza, pedig a hónap első felében még lehetett menni bármikor vásárolni. Ezek szerint viszont már a 15 órás zárás időszakában brutálisat esett a forgalmuk.

Áprilisban a boltzáras boltok többségének a szó szoros értelmében alig, vagy egyáltalán nem volt bevétele, valahol a nulla és a korábbi 10%-a között mozogtak. A többség le is húzta a rolót. A szabályokat úgy fogalmazták egyébként, hogy a vásárló egyes boltokba nem mehet be, tehát nem a zárvatartást rendelték el, de a többség úgy döntött, nem égeti feleslegesen a villanyt. A webáruházak ugyan taroltak, de csak a maguk szintjéhez képest: a webpiac súlya ugyanis messze nem olyan nagy, hogy ott minden hagyományos boltos vásárlást pótoltak volna.

2019-ben a teljes boltos kiskereskedelmi forgalom 12.263 milliárd forint volt, mellette pedig az autóspiac 745 milliárd forint (a kettőt külön számolják). Ezen belül az iparcikkes boltok forgalma a webáruházakat nem számítva megközelítette a négyezer milliárd forintot. És ez az a kör, amelyik vagy csak korlátozottan, 15 óráig lehetett nyitva (híradástechnika, barkács-, építőanyag, bútor, különféle alkatrészek, szerelési anyagok boltjai), vagy egyáltalán nem március végétől május elejéig-közepéig.

Óvatos becslés alapján a korlátozott nyitvatartás és a kijárási korlátozás következtében 450-500 milliárd forint bevételtől eleshettek ezek a boltok (például ruházat, lábbeli, könyv, játék, sportszer, és még sokféle iparcikkes bolt, vagy éppen az autószalonok).