Sodexo: a cégek 70 százaléka jövőre is megtartja a béren kívüli juttatásokat

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 23. 11:58

A magyarországi cégek 70 százaléka 2012-ben is megtartja a béren kívüli juttatásokat, a cégek több mint negyede bizonytalan ebben, 3 százalék pedig nem ad cafeteriát dolgozóinak – ismertette Bessenyey Bálint, a Sodexo ügyvezető igazgatója saját felmérésük eredményeit szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Bessenyey Bálint hangsúlyozta: a legnépszerűbb várhatóan továbbra is az étkezési utalvány lesz – 556 cég nyilatkozott úgy, hogy ezt ad a munkavállalóknak -, de több mint 200 cég juttat Széchenyi Pihenő Kártyát (SZÉP), önkéntes egészségpénztári hozzájárulást, valamint iskolakezdési támogatás utalványt.

A Sodexo novemberben készített felmérésében 1.400 munkaadó vett részt, – 80 ezer munkavállalót érintően – 613 válaszolt minden kérdésre, a válaszadók 90 százaléka kis- és közepes vállalkozás (kkv) volt – ismertette a részleteket az ügyvezető igazgató. Hozzáfűzte: a válaszadók idén átlagosan 200.661 forint értékben adtak béren kívüli juttatást munkavállalóiknak.

Az ügyvezető igazgató elmondta: 2012-től átalakul a béren kívüli juttatások rendszere, így például az adózás mértéke 19,04 százalékról 30,94 százalékra nő, a papír alapú utalványos étkezési hozzájárulás kedvezményesen adható összege pedig havi 5.000 forintra csökken, és kibocsátásának joga egyetlen állami szereplőt illet meg.

A további részletek kapcsán kifejtette: a cafeteria egyik formája a 2012. január elsejétől két új “zsebbel” (vendéglátás, szabadidő-rekreáció) bővülő Széchenyi Pinehő Kártya (SZÉP-kártya) lesz, az általa adható kedvezményes adózású keretösszeg pedig 300 ezer forintról 450 ezerre emelkedik. Bessenyey Bálint hozzáfűzte: a cafeteria keret kedvezményes adózása 500 ezer forintban lesz maximalizálva 2012-ben.

A Sodexo a felmérésben ezekre a változásokra is rákérdezett; a válaszokból kiderült, hogy a cégek 72 százaléka már hallott a béren kívüli juttatásokat érintő törvényi változásokról, míg 25 százalék nem értesült ezekről.

A további eredmények kapcsán hangsúlyozta: a válaszadók 95 százaléka továbbra is piaci alapon működő utalványos rendszert szeretne, és hasonló arányban tartják szükségesnek a papír alapú utalványok megőrzését a rendszerben, mert széleskörűen felhasználható, és a munkavállalók által kedvelt juttatási formának tartják.

A megkérdezett munkáltatók szerint a SZÉP-kártya egyelőre nem versenytársa az utalványnak, jelentősége az idei béren kívüli mixben nem haladta meg az önkéntes pénztári tagság támogatásának igen alacsony szintjét.

A válaszadó cégek több mint 90 százaléka nem ért egyet azzal, hogy az étkezési hozzájárulás papír alapú utalványban csak havi 5.000 forintig lesz adható, és ugyanennyien nem támogatják, hogy 2012. október elsejétől kormányrendelet fogja meghatározni a papír alapú kibocsátók körét – mondta Bessenyey Bálint.

Beszélt arról is, hogy a cégek több mint 90 százaléka elvárja, hogy cafeteria partnere folyamatosan kényelmesebbre, rugalmasabbra fejlessze és tanácsadással alakítsa komplex rendszerré szolgáltatásait. A válaszadók többsége egyetért azzal, hogy a jelenlegi többszereplős piac megbízhatóan működik – emelte ki az ügyvezető igazgató. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink