Simor András: „A hatóságok rosszul ülnek a lovon”

Szerző: Gyarmati Orsolya Dátum: 2021. 05. 10. 19:00

Hogyan alakítja át a virtuális világ a bankszektort? Pénz vagy kriptovaluta? Jó lenne-e, ha már euróval fizetnénk? Mi történne, ha átlagemberként a jegybanknál vezetnénk a számlánkat? FutureTalks podcastsorozatunkban Krizsó Szilvia ezúttal Simor András közgazdásszal, az Erste Group Bank AG felügyelőbizottságának tagjával, a Magyar Nemzeti Bank volt elnökével beszélgetett.

A várható inflációnövekedés kapcsán Simor András úgy fogalmazott, a vita most arról szól, hogy vajon rövid távú növekedésre számíthatunk-e, vagy tartósra? Elmondta: a kínálati oldalon a globalizáció visszaesőben van, a kialakult helyzetben biztonságra törekszenek a vállalatok, a keresleti oldalon ugyanakkor nagyon megnőttek a megtakarítások a válság miatt.

Simor András és Krizsó Szilvia

– A nyitással ennek egy részét az emberek fel fogják élni, ami az infláció növekedése irányába hat. Akik félre tudnak tenni azok most lehet, hogy nagyobb megtakarításokat akarnak. Ebben a kereslethiányos helyzetben a hatóságok, különösen a jegybankok azzal próbálták az embereket vásárlásra bírni, hogy minél olcsóbbá tették a hiteleket. De hiába volt olcsó a hitel, az emberek hitelállománya nem igazán nőtt. Hordták bankba, állampapírba, részvénybe a pénzt, tehát egyszerűen megtakarítottak és nem vették igénybe a hiteleket, nem költöttek, annak ellenére, hogy ez a pénz igazából nem fialt semmit.

Simor András

Simor András szerint a hitelek olcsósításával rosszul ülnek a hatóságok a lovon. Úgy véli, az emberek azért takarítanak meg, mert nem érzik magukat biztonságban. A 2008-as válság, a technológiai fejlődés és a pandémia hármasa miatt a közgazdász szerint olyan mennyiségű félelem és bizonytalanságérzés halmozódott fel az emberekben, ami mind hosszú távú megtakarításra ösztönzi őket.

Krizsó Szilvia

Az euro bevezetését illetően Simor András úgy látja, hazánk nagyon közel van ahhoz, hogy erre érett legyen. Felvetődött a kriptovaluták terjedésének kérdése is.

– A pénz kezdi elveszteni az értékét. Ha én alacsony kockázatú befektetésben szeretném tartani a pénzemet és ott veszítek rajta, elértéktelenedik, és akkor keresek olyan eszközöket, amik magas kockázatúak, de mégis valamilyen hozamot biztosítanak: veszek tehát részvényeket, bitcoint, meg mindent, amiről azt gondolom, hogy föl fog menni az értéke.

Az Erste Group felügyelőbizottságának tagja szerint érdekes lesz, ha az államok kibocsájtják a saját elektronikus pénzüket.

Future Talks

– A jegybankok most is vezetnek elektronikus számlát a kereskedelmi bankok számára, de ha ők bevezetik a saját kriptodevizájukat, akkor gyakorlatilag minden magyar állampolgárnak és vállalkozásnak lehet a jegybanknál számlája, amiről sokkal jobban tud majd fizetni, mint most egy kriptodevizával. Ez leegyszerűsíti a fizetést és növeli a pénz biztonságát.

A beszélgetésben szó esik még a virtuális világ bankszektorra tett hatásáról, a munka drasztikusan átalakuló munka világához szükséges új készségekről, jegybank és kormány viszonya, valamint az olcsó hitelek hátrányáról.

A teljes beszélgetést meghallgathatja és megnézheti az alábbi platformokon, a linkekre kattintva:

Youtube:

https://youtu.be/r7ykHvJbGc4

Facebook:

https://www.facebook.com/trademagazin.hu

Soundcloud:

https://soundcloud.com/trade-magazin

Spotify:

https://open.spotify.com/show/1imr2D62BIXEzsr5RNABLu

Trade magazin:

https://trademagazin.hu/hu/rendezvenyek/future-talks-business-podcast/

Minden héten hétfőn 17 órakor új adással jelentkezünk a Future Talks Krizsó Szilviával business podcastunkban.

Kapcsolódó cikkeink