Sikeres volt az Új Széchenyi Terv első három hónapja

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 02. 09:50

Szemléletváltásnak kellett bekövetkeznie annak érdekében, hogy a források gyorsabban és hatékonyabban kerüljenek kihelyezésre – fogalmazott Molnár Ágnes fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkár egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen.

A sajtóbeszélgetésen a fejlesztéspolitika egy évének főbb állomásait és az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) eddigi sikereit vették sorra, valamint az államtitkár bemutatta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetőségét. Molnár Ágnes államtitkár kiemelte: a Kormány a megújuló fejlesztéspolitikán belül egy átlátható struktúrát kívánt létrehozni. Az elmúlt kormányzás öröksége miatt súlyos problémákat kell kezelnünk, ezért az ötleteken alapuló politika helyett stratégián alapuló fejlesztéspolitikát valósítottunk meg – mondta az államtitkár.

Molnár Ágnes az intézményrendszer egyszerűsítésének jelentőségét is hangsúlyozta. Elmondta: a pályázók esélyeit csökkentette az átláthatatlan, párhuzamosságokkal teli intézményrendszer. A közreműködő szervezetek bürokratikus, kusza hálózatának egyszerűsítése volt az egyik legfontosabb célunk – fogalmazott az államtitkár. Az intézményrendszer ésszerűsítésének részleteiről Petykó Zoltán az NFÜ vezetője beszélt. Elmondta: a párhuzamosságokat többek között az közreműködő szervezetek összevonásával kívánták megvalósítani.


Molnár Ágnes az Új Széchenyi Terv eddigi eredményeit ismertetve elmondta: a márciusi 1-jei első pályázatkiírások óta eltelt három hónapban jelentős sikereket értünk el. A pályáztatás 93 kiírással indult 1100 milliárd értékben, a március óta benyújtott pályázatok száma pedig meghaladta a 3100-at – mutatott rá az államtitkár. A Vállalkozásfejlesztési-, illetve a Zöldgazdaság-fejlesztési Program iránt a legnagyobb az érdeklődés – fűzte hozzá.

Az ÚSZT indulásakor – folytatta – eleinte hetente átlagosan 250 pályázatot nyújtottak be, ez mára átlagosan 450-re nőtt. A benyújtott pályázatok 73 százaléka mikro-, kis- és középvállalkozásoktól érkezett. 327 pályázat esetében született támogatói döntés, és eddig 100 Mrd. Ft támogatást nyertek el a pályázók.

Az államtitkár rámutatott: az előző kormány számára negyvenegy hónap állt rendelkezésre a források kihelyezésesre az új Kormány egy évéhez képest, ennek ellenére máris lényeges számszerű növekedés tapasztalható. Az Európai Bizottságtól 2010 közepéig csupán a teljes keret 6,4 százalékát hívtuk le, azonban az elmúlt tíz hónapban ezt az arányt sikerült több mint a duplájára növelni. A 2007-től 2010 közepéig terjedő időszakhoz képest a havonta átlagosan kifizetett támogatás közel háromszorosára – 22 Mrd Ft-ról 65 Mrd Ft-ra emelkedett az elmúlt hónapokban.

Petykó Zolán elmondta: a 2011-ben meghirdetett pályázatokon kívül még közel 190 új konstrukciót kívánnak elindítani. Hozzátette: 2012 elejéig az összes forrásra – mintegy 2200 Mrd forintra – kihirdetésre kerülnek a pályázatok.

(kormany.hu)

Kapcsolódó cikkeink