Sikeres szezont zárhatnak a kajszi termelők

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 08. 18. 11:28

Végéhez közeledik a kajszibarack betakarítása, mennyiségben és minőségben is jó termést várnak a szakértők, a kajszi termőhelyét ugyanis nem érintette az április végi fagy – írja a Magyar Idők. A kajszit általában nyár eleji gyümölcsnek tartják. Mert egy, a napokban rendezett fajtabemutatón NÉBIH hivatal tordasi Fajtakísérleti Állomásán mintegy 300 kajszifajta található meg. A bemutató középpontjában – a nemzetközi trendekhez is igazodva – ezúttal tizennégy későn és hét nagyon későn (augusztusban és szeptemberben) érő fajtát ismerhettek meg az érdeklődők. E fajták termesztésével lehetővé válik a héthetes kajszi szezon akár négy hónapra történő meghosszabbítása is.

kajszibarack

Magyarországon egyébként a kajszi termés jelentősen ingadozik, 10-27 ezer tonna között mozgott az elmúlt öt évben – derül ki a KSH adataiból és az Agrárgazdasági Kutató Intézet tájékoztatóiból. Míg 2015-ben a fagyok, majd az esőzések és a jégeső jelentős terméskiesést eredményeztek, addig az idén a késő tavaszi fagy nem tett kárt az ültetvényeken, így mennyiségben és minőségben is jó kajszi termést vártak a szakértők.

Szakértők szerint a termelés növelése érdekében hosszú távú stratégiára lenne szükség, ennek keretében fajtamentési programra. Először a fák pusztulását kellene megállítani, így rövidtávon akár 50-70 százalékkal is növelni lehetne a termést. Ezután versenyképessé és hosszú távon fenntarthatóvá kell tenni a termelést.

Magyarország nettó kajszi exportőr. A legfőbb vevők Ausztria és Németország. Az idei év első négy hónapjában a kajszi behozatala 8,6 tonnáról 88,7 tonnára ugrott az egy esztendővel korábbihoz képest. A Budapesti Nagybani Piac kínálatában a belföldi szezont megelőző hetekben olaszországi és spanyolországi kajszi szerepelt az előző évinél alacsonyabb nagykereskedelmi áron. Az import kajszit a 18. héten történő piacra lépésekor magas (1350 forint/kilogramm) áron kínálták, majd a kifutásáig (25. hét) csökkent az ára. A belföldi kajszi a 23. héten jelent meg a piacon 700 forint/kilogramm termelői áron, és a termelői ára átlagosan 11 százalékkal volt alacsonyabb (464 forint/kilogramm) a 24–29. héten az elmúlt év azonos időszakának átlagárához hasonlítva. Meg kell jegyezni, hogy a kajszi ára – a kínálat változásának függvényében – jelentősen ingadozott az előző években: 2015-ben magasabb, 2014-ben az ideinél is alacsonyabb áron kínálták a kajszit a szezon eddig eltelt időszakában. Az idény előrehaladtával az árak fokozatosan csökkennek, és általában a 28–29. héten érik el a mélypontot: 2014-ben ekkor 300 forint/kilogramm volt a kajszi ára, 2015-ben azonban 425 forintba került a termés és nem is süllyedt ennél alacsonyabbra az ára. Az idei évben 325 forint/kilogramm volt a legalacsonyabb ár, vagyis a bolti kajsziról nem mondható el, hogy az olcsó házi lekvár alapanyaga lenne. (munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink