Sikeres koncepciók

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 02. 01. 08:00

Az ezredforduló környékén még nem volt feltétlen üzleti sikerekkel kecsegtető vállalkozás egy teaház üzemeltetése, de a diákok egy rétege már ekkor örömmel fordult a teaházak szertartásos csendje, a dohányfüst- és alkoholgőzmentes világ felé.Az első Vörös Oroszlán teaházat 1999-ben alapította néhány fiatal. Az ezt követő években robbanásszerűen nőtt az érdeklődés a teázók nyugalmat és harmóniát árasztó légköre iránt, így a Vörös Oroszlánból lassanként franchise brand lett.
Ma már a teázók gomba módra szaporodnak. Az alábbiakban három – közelmúltban nyitott –, különböző koncepciójú üzletet mutatunk be.
A fővárosi Lágymányosi utca környékén 4 campus, 7 kollégium 30-40 ezer diákja fordul meg naponta. Az itt működő háromszintes Teaerdő teaház 45 férőhelyes. A különlegességet nem a százhúszféle (!) kortyolnivaló, talán még csak nem is a „macha” névre hallgató japán specialitás jelenti, amelyet a forgalmazó szigetországbeli teamester mindössze három helyre szállít a világon, sokkal inkább a kínált teák elnevezése. A keresztségben az összes típus a tulajdonosok egy-egy kedves olvasmányának címét kapta, amely persze azért összefüggésben van a tea karakterével. Így lett a meggydarabokat tartalmazó tea neve Vörös hervadás, vagy éppen a fekete alapon marcipános ízesítésű, mézzel, tejszínnel kínált különlegesség a Téli mese. Van, aki egyenesen ennek alapján választ: „…ezt kérem, mert olvastam, ez egy jó könyv!”
A szegedi Assam teaház bordó-piros-narancssárga színvilága érdekes környezetet teremt a teaszertartások kedvelőinek. A százféle teakülönlegesség kapható natúr vagy koktélváltozatban, a nyitás óta kialakult törzsközönség állítólag igazi szakértőjévé vált a műfajnak. A felszolgált tea­süteményre minden esetben a ház vendégei a betérők.
Kevésbé „specializálódik” a sárvári Castello teaház & kávézó, amelynek teázója 35, a kávézója 30 vendéget tud fogadni egyszerre. A 87-fajta teán kívül a vendég kézzel készített bonbonok, koktélok, kávékülönlegességek és sütemények közül választhat. A kisváros lakosain és fürdővendégein kívül a környékről is járnak ide vendégek – néha még a 30 kilométernyire fekvő Bükről is. Teáikat elvitelre is kínálják, akárcsak a teáskészleteket, kiegészítőket (teatojás, filter, szűrős csésze és egyebek). Az üzlet ingyenes wifi-lehetőséget nyújt, amellyel egyre többen élnek is.

Kapcsolódó cikkeink