Sikeres fellépés a magyar bormegnevezések védelmében Kínában

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 26. 10:13

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a négy érintett borvidék hegyközségi tanácsa közös fellépésének köszönhetően, a Kínai Szabadalmi Hivatal törölte annak a kínai magánembernek védjegyoltalmát, amely négy magyar borvidék nevét kívánta a Kínai Népköztársaságban szóvédjegyként bejegyeztetni bor áruosztályba.

Tokaj, Eger, Mátra és Villány oltalom alatt álló eredet-megjelölésekre benyújtott védjegy kérelmet 2011. augusztus 31-ei hatállyal törölte a kínai Szabadalmi Hivatal a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa felszólalása alapján, a kínai kereskedelmi törvény 30. cikkére hivatkozva.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának sikeres fellépésével akadályozta meg azt, hogy a Mátrai, Villányi, Egri és Tokaji termelők kiszoruljanak termékeikkel a világ egyik legdinamikusabban fejlődő borpiacáról.

A fellépés hiányában jóhiszeműen eljáró kínai Szabadalmi Hivatal, amennyiben szóvédjegyként bejegyezte volna a kérelmezett neveket, úgy a kínai bejelentő bármilyen bort értékesíthetett volna a magyar borvidékek nevével Kínában. A Kínába valódi mátrai, egri, tokaji és villányi bort exportáló magyar borászokkal szemben pedig jogbitorlási eljárást indíthatott volna a kínai magánember.

A bejegyzési kérelem elutasításával a magyar bormegnevezések védelmét az EU és Kína közötti kereskedelmi egyezmények is garantálják a jövőben.

Kapcsolódó cikkeink