Sertésszaporító telepet adtak át Nádudvaron

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 10. 25. 11:05

Kétmilliárd forintot meghaladó beruházással elkészült Nádudvaron a Tiszántúl legkorszerűbb sertésszaporító telepe; a HAGE Hajdúsági Agráripari Zrt. háromezer kocás telepét szerdán adta át Bodó Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a hajdú-bihari közgyűlés elnöke és Kovács Lajos, a HAGE Zrt. igazgatósági elnöke.

A beruházás az első üteme annak a csaknem 4,35 milliárd forintos beruházásnak, amelyhez a cég összesen 1,53 milliárd forint támogatást nyert az Új Magyar Vidékfejlesztési Program keretében – jelezte az átadáskor Kovács Lajos.
Elmondta azt is, hogy a második ütemben, a Hegedűs-tanyán tenyészkoca süldő és vágósertés nevelő-hízlaló épületet alakítanak ki jövő év március 31-ig.
Bodó Sándor avató beszédében reményét fejezte ki, hogy a kormányzat készülő agrárstratégiája is hozzájárul ahhoz, hogy megálljon hazánkban a sertésszám csökkenése, s a jelenlegi alig 3 milliónál lényegesen több sertést tenyésszenek a gazdálkodók.
Annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy az új stratégia hozzájárul a hazai és a külföldi piacok bővüléséhez, az élelmiszerbiztonság javulásához, s ahhoz, hogy a magyar termelőket ne sújtsák szigorúbb termelési feltételek, mint uniós társaikat.
Csirkés László, a HAGE igazgatója elmondta: a társaság 2009-ben hozott stratégiai döntést, miszerint új sertéstelepek építésével csökkentik az önköltséget és növelik a hatékonyságot.
Elmondása szerint a 3.000 kocás, évente 90.000 malacot előállító molnártagi telep a hollandiai TOPIGS tenyésztő szervezettel együttműködve magas genetikai értékű alaptenyészetként fog működni.
A beruházással 18 új munkahelyet teremtettek Nádudvaron – mondta el az MTI-nek Csirkés László. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink