Rovarelhárítás minden szinten

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 05. 01. 08:00

A rovarirtó kategória forgalma Magyarországon a testre használatos termékekkel együtt eléri a csaknem 3,5 milliárd forintot, hosszabb periódust vizsgálva a szegmens folyamatosan növekszik. A testre kerülő rovarriasztók közül előre törnek a kullancs elleni szerek. A kültéri és beltéri irtók legerősebb kategóriája az aeroszolos, de folyamatosan növekszik az elektromos eszközök aránya is. A márciusban kezdődő szezon először a mászó rovarok elleni védekezéssel indul, majd a meleg idő beköszöntével a légy- és szúnyogirtó aeroszolok forgalma növekszik. A riasztóspirálok, a bőrre kenhető szúnyog- és kullancsriasztó termékek szezonja májustól egészen szeptemberig tart, ez erősen függ az időjárástól. A csótány- és hangyairtó aeroszolok és csapdák, az élelmiszer- és ruhamolycsapdák nem szezonális termékek, ezeket egész évben keresik a vásárlók.
A rovarirtók és -riasztók piaca elkülöníthető aszerint, hogy a vásárló testre használatos rovarriasztó szert keres vagy a lakás, illetve a kert védelmére szeretne megfelelő terméket találni. S ezeken belül is több alkategória épült fel.

Ami a bőrünkre megy
A testre használatos rovarriasztó szerek általában aeroszolos, pumpás, krém vagy stift kiszerelésben találhatók meg a polcokon 100, 150 milliliteres változatokban. Ár tekintetében ez a szegmens ezerforintos átlagárával magasabb kategóriát képvisel. A termékeknél nagyon fontos a megbízhatóság, a bőrre gyakorolt hatás és a hatékonyság, amely nemcsak a szúnyogokkal szembeni védekezést jelenti, hanem az évről évre egyre nagyobb problémát okozó, súlyos betegségeket terjesztő kullancsokkal szembeni óvintézkedéseket is. Mivel a közeljövőben az EU-tagállamok területén a „hivatalos” (képesített szakemberek által szabad területek kullancsirtására szolgáló egyedüli) készítmény várhatóan lekerül az engedélyezett irtószerek palettájáról, ezért még inkább előtérbe kerül a kullancsok elleni egyedi védekezés.
– Erre a problémára nyújthat megoldást az S.C. Johnson idei termékújdonsága, az Autan Protection Plus kullancs- és szúnyogriasztó pumpás folyadéka, amely négy órán keresztül véd a kullancsok ellen, 6-7 órán át pedig az egyéb rovarokkal szemben – mondja Csizmadia Nóra, az S.C. Johnson Kft. marketingasszisztense.
A cég az idei szezonra további termékújdonságokkal is készül, ilyen a dermatológiailag tesztelt Off! rovarriasztó száraz spray, illetve az illat-, színezék- és tartósítószer-mentes Off! rovarriasztó gél. A várhatóan nagy fogyasztói igények miatt a termékek a szokásos kereskedelmi csatornákon kívül a gyógyszertárakban is megvásárolhatók lesznek.
Mint Szikszai Ágnestől, a Vape-et forgalmazó Spotless marketingasszisztensétől megtudtuk, idén a Vape Derm termékcsalád is több új taggal bővült. A Vape Derm Extra spray öt órán keresztül segíti a védekezést a szúnyogok és a kullancsok ellen, a Vape Derm Sensitive száraz sprayt még az érzékeny bőrűek is használhatják.

A házban és a ház körül
A lakásban használatos rovarirtókat megkülönböztetjük egyrészt aszerint, hogy repülő vagy mászó rovart szeretnénk vele elpusztítani, illetve elkülöníthetjük aszerint is, hogy folyamatos vagy azonnali hatást várunk el. De az sem mindegy, hogy a védekezés vegyszeres vagy inkább környezetkímélőbb elektromos válfaját választjuk.
A repülő és mászó rovarok irtására a legnagyobb forgalmat az azonnali hatást biztosító aeroszolok szegmense adja. A kiszerelések 250-től az 500 milliliteres változatokig terjednek, de a legtipikusabb a 400 milliliteres kiszerelés. Ilyen például az S.C. Johnson Raid repülőrovar-irtó aeroszolja is, amely a levegőbe permetezve 4 órán keresztül elpusztítja a legyeket, szúnyogokat és egyéb repülő rovarokat. A termékcsaládot jól kiegészíti a Raid hangyairtó csalétek, amely halálos tápláléknak bizonyul az egész boly számára.
– A kategória egyik legismertebb márkája a Sara Lee Hungary által forgalmazott Chemotox. A 2006-ban Superbrands címmel is kitüntetett termékcsalád a mászó rovarok ellen a tradicionális aeroszolos védekezés mellett, Domotox néven irtóporokat és Chemotox hangyacsapdákat is kínál – ismerteti a kellemetlenkedő látogatók elleni eszköztárat Radajkovics Zita, a cég trade marketing menedzsere.
A Bábolna Környezetbiológiai Központ Kft. által forgalmazott Protect termékcsalád aeroszolos légy- és szúnyogirtója két kiszerelésben kapható. A márka a mászó rovarok ellen is kínál megoldást, a hangya- és csótányirtására alkalmas spray használatával hathetes védettség érhető el. Az új generációs hatóanyagot, hidroprént tartalmazó Protect Extra a kártevők fejlődési ciklusát akadályozza, és ezzel akár hat hónapra is megfelelő védelmet nyújt az otthoni használatban.
A 2007-ben Superbrands díjat elnyert Vape tavaly vezette be itthon az Open Air nevű, szabad térben is hatásos aeroszolját, amely 2007-ben Olaszországban az év terméke lett.


Ragadós ötletek
A mászó és repülő rovarok elpusztítására használt különböző csapdák piaca az utóbbi időben rendkívüli módon fejlődött. Nemcsak az odacsalogatáshoz, elpusztításhoz felhasznált anyagok váltak egyre inkább környezetbaráttá, de a csapdák külseje is mind igényesebb, dizájnosabb.
– Az új Vape légycsapda is rovarirtószer-mentes, banánillat segítségével csalogatja a legyeket az ablakra ragasztható, dekoratív színes csapda belsejébe – tudjuk meg Szikszai Ágnes marketingmenedzsertől.
Az S.C. Johnson aktív tévékampányának és a cég számos termékújdonságának köszönhetően tavaly legdinamikusabban a molyirtók kategóriája bővült, egy év alatt 35 százalékkal. A 2007-es évben vezette be a Raid a 4 évszak molyirtót, amely a különleges formavariációinak köszönhetően emlékezteti a vásárlót a molyirtó cserélésére az évszakok változásakor. Másik új termékük a Raid élelmiszermoly-irtó volt.
A Vape élelmiszermoly-csapda rovarirtó szer helyett feromont tartalmaz, s mivel az elhalt molyok a csapda belsejéhez tapadnak, higiénikus is.
A kültérben használt füstülők forgalma tavaly elmaradt a várttól, ennek azonban csak részben volt oka az időjárás. Egyre nagyobb teret nyernek ugyanis a Nyugat-Európában is népszerű bel- és kültéri elektromos rovarcsapdák. A Raid tavaly vezette be itthon az illat- és oldószermentes szúnyog- és légyirtó korongot tartalmazó elektromos készülékét, amely a préselt homok technológiának köszönhetően 240 órán keresztül irtja a szúnyogokat és legyeket.

Csapdák kombinálva
Terjednek az elektromos és ragadólapos termékek kombinációi is. Ezek előnye a magasfeszültséggel működő csapdákhoz ké-pest az, hogy az UV-fénnyel a csapdához csalogatott repülő rovarokat a ragadó fólia erősen rögzíti, ezért a környezetet nem szennyezik szétszóródó maradványaik.
– Ezek a készülékek a folyamatos működésből adódóan nagy igénybevételnek vannak kitéve, és a ragasztólapokat, valamint a szilánkmentes fénycsöveket viszonylag gyakran kell cserélni. Ebben a szegmensben az európai piacvezető gyártók közé tartozó angol P+L Systems által gyártott, rendkívül megbízható HACCP rovarcsapdákat vettünk fel palettánkra a hagyományos, feszültséggel működő készülékek mellé – ismerteti cége kínálatát Hoffer Miklós, az ipari kártevő-mentesítéssel is foglalkozó Trend-Marketing Kft. tulajdonos ügyvezetője.
A szakember szerint a feszültséggel működő rovarcsapdák idei szezonját minden eddiginél jobban fémjelzi majd a kereskedők közötti árverseny. A vásárlók márkaválasztási döntésében az ár lesz az elsődleges szempont, ugyanis a rovarcsapdák piacán nem jellemző a gyártók és importőrök általi márkaépítés, ezért a termékek márkaneve általában ismeretlen, így mellékes szempont a célcsoport számára.

Kapcsolódó cikkeink