Rosszul járhat Kaliforniában a Tesco

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 09. 11:59

Alkohol árusításakor Kaliforniában kötelezővé tennék eladó alkalmazását, mely kiűzheti az ottani piacról a Tesco üzletláncot, mert  csak a Tesconak vannak az államban önkiszolgáló kasszái. Egy hasonló kezdeményezést Arnold Schwarzenegger korábbi kormányzó már megvétózott, a jelenlegi kormányzótól viszont ezt nem várják.

Kaliforniában benyújtottak egy törvényjavaslatot, amely kötelezővé teszi, hogy az alkoholértékesítésnél eladónak kell állnia a pénztáraknál – írta a Reuters. Mivel Kaliforniában a Tescónak van az egyetlen önkiszolgáló kasszás üzletlánca, a törvényjavaslat gyakorlatilag csak rá vonatozna. Az amerikai államban a brit Tesco üzleteinek többsége (175-ből 126) önkiszolgáló kasszákkal van ellátva, ezek a boltok Tesco Fresh & Easy néven működnek.

A Reutersnek nyilatkozó elemző szerint a jogszabályt “Tesco Fresh & Easy-törvénynek” gúnyolják. A boltokban nincs külön alkoholárusító részleg, vagyis gyakorlatilag a törvény arra kötelezné a boltokat, hogy minden pénztárnál legyen személyzet, ami a munkaerőköltségeket növelné. Az elemző szerint a Tescónak már így is magas állandó költségei voltak alacsony bevételek mellett, ezért a törvény elfogadása a “vég kezdetét” jelentené az üzletláncnak.


A Reuters szerint korábban már nyújtottak be hasonló javaslatot, de azt Arnold Schwarzenegger korábbi republikánus kormányzó megvétózta. Jelenleg Jerry Brown demokrata kormányzó tehetné ezt meg, de az elemző szerint ez nem várható, vagyis a Tescót sújtó törvény életbe lép, ha az állam törvényhozása elfogadja – írja a Reuters nyomán az [origo].

Kapcsolódó cikkeink