Romlott a német üzleti hangulat

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 08. 25. 11:00

Romlott az ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe augusztusban, a német cégek egyértelműen borúlátóbbá váltak üzleti helyzetüket és a kilátásokat illetően is.

mallofberlin

Az intézet csütörtökön kiadott jelentése szerint az üzleti hangulatindex 106,2 pontra süllyedt a júliusi 108,3 pontról, ami február óta a legalacsonyabb szint. Elemzők javulásra, 108,5 pontra számítottak.
Az index aktuális gazdasági környezetet számszerűsítő almutatója 112,8 pontra csökkent az előző havi 114,8 pontról. Elemzők 114,9 pontra számítottak.
A jövőbeni várakozásokat mérő almutató a júliusi 102,1 pontról 100,1 pontra esett vissza, míg elemzők 102,5 pontot vártak.
A feldolgozóipar egészét tekintve jelentősen, a júliusi 9,7 pontról 6,3 pontra, csökkent az üzleti hangulatindex, az építőiparban viszont a júliusival megegyező szinten, 5,4 ponton maradt a mutató értéke. A nagy- és kiskereskedelemben a feldolgozóiparnál is kedvezőtlenebb az üzleti helyzet megítélése, júliushoz képest 6,2 ponttal 5,6 pontra, illetve 7,7 ponttal 2,5 pontra zuhant a hangulatindex.
A vártnál jóval kedvezőtlenebb adatokra reagálva a frankfurti tőzsde irányadó indexe, a DAX-30 értéke tovább csökkent, az adatközlés előtti 0,8 százalékról 1,1 százalékra mélyült a vesztesége.
A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) havi rendszerességgel állítja össze mintegy hétezer gazdasági szereplő bevonásával üzleti hangulatindexét.
A mannheimi ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet a múlt héten hozta nyilvánosságra augusztusi üzleti hangulatindexét, amely a vártnál kissé rosszabb volt. A német gazdasági hangulatindex értéke 0,5 pontra nőtt a júliusi mínusz 6,8 pontról, míg elemzők 1,8 pontot vártak. Az aktuális állapotot tükröző index értéke 7,8 ponttal 57,6 pontra emelkedett, ami viszont jobb az 50,0 pontos várakozásnál.
A két felmérés közötti különbség az, hogy az ifo a németországi vállalkozások körében gyűjt adatokat, a ZEW viszont pénzügyi elemzőket kérdez meg. (MTI)


Kapcsolódó cikkeink