Romániában 7,94 százalékra gyorsult az infláció

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 11. 11. 11:03

Októberben 7,94 százalékra gyorsult az éves infláció Romániában a szeptemberi 6,3 százalékról – közölte szerdán a román országos statisztikai intézet.

 

Hajszál híján 8 százalékos áremelkedést mértek Romániában

Októberben a nem élelmiszerek 11,39 százalékkal kerültek többe a tavalyi tizedik hónaphoz mérten, az élelmiszerek fogyasztói árindexe 5,25 százalék volt, míg a szolgáltatások 3,96 százalékkal drágultak.

Szeptemberhez képest a fogyasztói árak 1,78 százalékkal emelkedtek.

A statisztikai intézet által közölt, termékekre és szolgáltatásra lebontott részletes ismertetésből kiderül, hogy legnagyobb mértékben a villamosenergia és a gáz drágult, ezek átlagban 30 százalékkal kerültek többe októberben, mint egy éve. A villamosenergia 24,65 százalékkal drágult egy év alatt, míg a gáz 46 százalékkal került többe. Az üzemanyag is 23 százalékkal drágult.

A Román Nemzeti Bank (BNR) kedden 25 bázisponttal, 1,75 százalékra emelte az alapkamatot, miután októberben is ugyanolyan mértékben 1,50 százalékra növelte. Egyes elemzők arra számítottak, hogy a központi bank már novemberben 2 százalékra emeli az alapkamatot. Adrian Vasilescu, a BNR stratégiai tanácsadója szerdán az Agerpres hírügynökségnek elmondta, hogy az inflációt a több ezer termék és szolgáltatás közül összesen hat gyorsította fel, ezek közül is néhánynak rendkívüli mértékű drágulása. Úgy vélte, a központi bank jól tette, hogy csak 25 bázispontos alapkamatemelésről döntött, ugyanis az üzemanyag, a gáz és a villamosenergia árát nem tudja befolyásolni a monetáris politika.

A BNR illetékesei korábban elmondták, hogy egy túl gyors alapkamat-emelési ütem megfojthatja a gazdasági növekedést, ami elkerülendő. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink