Romániában 4,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az első tíz hónapban

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 12. 06. 11:26

Romániában a nyers adatok szerint 4,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az idei első tíz hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten – közölte kedden a román országos statisztikai intézet.

A növekedés 5,4 százalék volt

A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a növekedés 5,4 százalék volt. Októberben a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adatok szerint szintén 4,5 százalékkal nőtt a tavalyi év tizedik hónapjához mérten, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a bővülés 4,2 százalék volt a vizsgált időszakban. Ugyanakkor szeptemberhez képest a kiskereskedelmi forgalom 1,4 százalékkal csökkent, a szezonális és naptár hatás szerint viszont 0,5 százalékkal emelkedett.

Az idei első tíz hónapban jegyzett 4,5 százalékos nyers növekedés főként az üzemanyag értékesítésének köszönhető, amely 9,9 százalékkal bővült. A nem élelmiszerekből 4,2 százalékkal többet adtak el, míg az élelmiszerek, italok és dohánytermékek értékesítése 1,8 százalékkal növekedett.

Tavaly egész évben 10,1 százalékkal gyorsult Romániában a kiskereskedelmi forgalom az előző évivel összevetve, miután 2020-ban 2,2 százalékkal emelkedett 2019-hez képest.

MTI

Kapcsolódó cikkeink