Randstad: atipikus foglalkoztatással a munkahelyekért

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 09. 11:35

A világ második legnagyobb HR szolgáltatója, a Randstad Holding vezérigazgatója, Ben Noteboom sajtótájékoztatón ismertette az európai munkaerőpiac aktuális trendjeit. Kifejtette, hogy a globális trendek alapvető strukturális változásokat és új kihívásokat hoznak (például magas munkanélküliségi arányt, a munkaerőpiac szegmentálódását, a kínálat és a kereslet közötti egyre növekvő szakadékot). A munkaerő-közvetítők ugyanakkor már találtak megoldásokat ezekre a kihívásokra, így központi szerepük van a változásokban.

A felmérések szerint a munkaerő-kölcsönzésnek nincs igazi alternatívája: amennyiben nem alkalmazhatnának kölcsönzött munkaerőt, a vállalatoknak csak 26 százaléka alkalmazna állandó szerződéssel munkavállalókat, az esetek 62 százalékában teljesen megszűnnének ezek a munkahelyek. A munkaerő-kölcsönzés ugyanakkor gyorsabb reakcióidőt biztosít a vállalatoknak: a 2009-es mélypont után nagyobb nyereségre tudtak szert tenni azok a német vállalatok, amelyek a kölcsönzött munkaerő alkalmazásával gyorsabban tudtak reagálni a gazdasági helyzet javulására.
Az atipikus foglalkoztatási formák és a munkaerő-kölcsönzés segíti a munkavállalók visszatalálását a munkaerőpiacra, és ezáltal növeli a foglalkoztatottságot. Csehországban például a rugalmas megoldások alkalmazásával 50-ről 70 százalékra emelték a foglalkoztatottak arányát úgy, hogy a határozott idejű szerződéssel dolgozók aránya lényegében nem növekedett. Svédországban 85 százalékra, Svájcban pedig 71 százalékra emelkedett a foglalkoztatottak aránya az atipikus foglalkoztatási formák terjedésével. A munkaerő-kölcsönzés ráadásul a feketegazdaságot is csökkenti: a statisztikák szerint minél nagyobb a kölcsönzött munkaerő aránya egy országban, általában annál kisebb a feketén dolgozók aránya.
A globális folyamatok számos kihívást tartogatnak még a munkaerőpiac szereplői számára: Európa lakossága öregszik, miközben a gazdasági fejlődés miatt óriási az igény a képzett, tehetséges munkavállalókra. A fejlődő országokban ugyan sok a fiatal munkavállaló, de többségük nem felel meg a multinacionális vállalatok elvárásainak. A megfelelő munkaerő megtalálása világszerte egyre nagyobb probléma lesz tehát – ezért érdemes alkalmazni azokat a megoldásokat, amelyek máshol már bizonyították hatékonyságukat.

Munkaerő-piaci kihívások és megoldási javaslatok Magyarországon

A Randstad a világ második legnagyobb HR szolgáltatójaként rendszeresen folytat globális munkaerő-piaci kutatásokat annak érdekében, hogy feltárja a kritikus pontokat és megtalálja a legjobb megoldásokat. A 2010-ben megjelent Bridging the Gap tanulmánykötet után 2012. második felében várható legújabb összefoglalónk a munkaerő-piaci egyenlőtlenségekről és a tehetségek iránti igényről. A kutatásban többek között a Ciett-tel (a Magán Munkaerő-közvetítő Ügynökségek Nemzetközi Szövetségével) és az University of Amsterdammal működünk együtt.
A kutatások szerint jelenleg az egyik legnagyobb probléma Európa öregedő társadalma: 2050-re Európában 15, Magyarországon pedig 16 százalékos munkaerő-piaci űr várható (uniós szinten például a 40-44 évesek aránya 7,6 százalékról alig 6 százalékra csökken majd, miközben a 80 év felettiek aránya 4,4 százalékról 11 százalékra emelkedik). Ennek elkerüléséhez a foglalkoztatottságot Európában 78%-ra kellene növelni, csakhogy Magyarországon ez a mutató a többi tagállamhoz viszonyítva is alacsony (55 százalékos a 64 százalékos átlaghoz képest).
Miközben a legtöbb uniós országban a foglalkoztatási arány nőtt az elmúlt évtizedekben, Magyarországon ez a mutató érdemben nem változott, a munkanélküliségi ráta pedig a válság kezdete óta stabilan 10-11 százalék. Az öregedő társadalom szociális kihívása mellett meg kell oldani a gazdaság kifehérítését, a tehetségek itthon tartását, a munkavállalók motiválását, ennek érdekében pedig növelni kell a földrajzi mobilitást és tervezhetővé kell tenni a szakmai képzést. A gazdaság teljesítőképességének megtartása érdekében új munkaerőt kell Magyarországra csábítani, vagy a hatékonyságot kell növelni – erre többek között a rugalmas foglalkoztatási formák is alkalmasak.

A fiatalok, a nők és idősek bevonása kulcskérdés

Baja Sándor, a Randstad Hungary új ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón az atipikus foglalkoztatási formákról beszélve elmondta, hogy ezek a foglalkoztatási formák a munkáltatók mellett a munkavállalók – mindenekelőtt a diákok, a nők és az idősebb munkavállalók – érdekeit is szolgálják. Az Eurostat adatai szerint nagyobb a foglalkoztatottság azokban az országokban, ahol szélesebb körben alkalmazzák a részmunkaidőt, így ennek terjedésével Magyarországon is lehetne új munkahelyeket teremteni. A fiatalok foglalkoztatása hazánkban különösen alacsony, ráadásul az elmúlt 20 évben tovább csökkent, pedig a kölcsönzés vagy a részmunkaidő lehetőséget teremt arra, hogy tanulmányaik mellett is vállaljanak munkát, például a tandíj előteremtésére vagy későbbi karrierjük megalapozására. Ezt alátámasztja, hogy a Magyarországon jellemzően azok vállalnak munkát kölcsönzés vagy részmunkaidő keretében, akik nem tudnak állandó munkát vállalni vagy épp próbaidejüket töltik.
A munkaerő-piaci problémák leküzdéséhez a nők foglalkoztatottságát is növelni kellene – ebben a tekintetben a harmadik legrosszabbul teljesítő uniós országban élünk. A női munkavállalók számára szintén a részmunkaidő nyújt megoldást – míg nálunk mindössze a hölgyek 7 százaléka dolgozik ilyen szerződéssel, addig Hollandiában ez 76 százalékot tesz ki (uniós szinten pedig 31 százalék a nők között a részmunkaidőben dolgozók aránya). Az idősek bevonása szintén kulcskérdés – bár ezen a területen az elmúlt húsz évben sikerült növelni a foglalkoztatottságot, még mindig Magyarország az utolsók között van az unióban az 55-64 éves korosztály foglalkoztatottságát tekintve.

A személyzeti tanácsadó cégek és a Flexicurity modell

A részmunkaidő mellett a határozott idejű szerződések és a munkaerő-kölcsönzés is növelné a foglalkoztatottságot, amely a személyzeti tanácsadó cégek szerepének növekedését feltételezi. Ezek a vállalatok – köztük a Randstad – elősegíti a munkaerő-piaci problémák megoldását, tevékenységük növeli a foglalkoztatottságot és csökkentik a feketegazdaságot. Olaszországban például egyértelműen kimutatható a kölcsönzött munkaerő növekedésével párhuzamosan a feketén foglalkoztatottak arányának csökkenése.
A személyzeti tanácsadó cégek Európa-szerte nagyban hozzájárultak a Flexicurity (flexibility+security) modell terjesztéséhez.

A Randstadról

Az 1960-ban alapított Randstad több mint 40 országban van jelen, árbevétele 2010-ben meghaladta a 14,2 milliárd eurót. 2008-ban, a Vedior Csoport akvizíciójával a világ második legnagyobb HR szolgáltatójává vált, míg 2011-ben az SFN Csoport felvásárlásával az Amerikai Egyesült Államokban a harmadik helyet szerezte meg a piacon.
A vállalat vezető szerepe miatt nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint a munka világának aktív átformálását: az adott pozícióra legalkalmasabb munkaerő megtalálásával, a helyi megoldásokat összesítő globális vezetéssel valamint a legjobb gyakorlatok megosztásával az egész társadalom számára hasznot hajtani. A Randstad ennek a feladatnak a részeként a munkaerő-kölcsönzés és a pályakezdőktől a felsővezetőkig történő munkaerő-közvetítés mellett számos szolgáltatást nyújt nem csak Európában, hanem olyan speciális kihívásokkal küzdő államokban is, mint Kína, Japán, az Egyesült Arab Emirátusok vagy Malajzia. A vállalat 2011-es bevételeinek megoszlásából látszik, hogy a legnagyobb európai államok mellett egyre jelentősebb az észak-amerikai jelenlét is, a munkaerő-kölcsönzés mellett pedig fontos szegmens a közép- és felsővezetők kiválasztása, valamint az in-house szolgáltatás, amikor a Randstad tanácsadói egy-egy vállalatnál végeznek kihelyezett tevékenységet.

A Randstad Magyarországon 2004-ben nyitotta meg első irodáját, 2010-ben pedig egyesült az egyik vezető személyzeti tanácsadó céggel, a ProfiPowerrel, így a piac egyik legnagyobb szereplőjévé vált. A toborzás és a munkaerő-kiválasztás mellett számos szolgáltatást nyújt, többek között vezetői kiválasztással és igény esetén outplacementtel is foglalkozik. Sikeres működésének egyik titka, hogy minden szakterülettel külön osztály foglalkozik, így tanácsadói alaposan ismerik a vállalatok elvárásait. Saját adatbázisa és a nagy állásportálokon való jelenlét mellett a toborzás legmodernebb formáit is használják, többek között a LinkedIn közösségi portálon történő kapcsolatteremtést. A Randstad ugyanakkor rendszeresen jelenik meg a karrierexpókon és az egyetemekkel is közvetlen kapcsolatban áll a fiatal tehetségek felkutatása és a pályakezdők segítése érdekében.

Kapcsolódó cikkeink