Product of the year Hungary 2012 – köszöntjük a nyerteseket

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 29. 20:00

2011 szeptemberében Magyarországon is elindult a világ legjelentősebb innovációs termékdíjazási rendszere, a Product of the Year. A rangos megmérettetésbe a gyártók és a forgalmazók nevezték be új és innovatív termékeiket – FMCG, OTC és háztartási-műszaki területeken. A programban a magyarországi áruházakban, boltokban megtalálható árucikkek vehettek részt. A nevezést zsűriszavazás követte, amelynek során a felkért független szakemberek azt vizsgálták, hogy a termék rendelkezik-e a vásárlók szempontjából érzékelhető és értékelhető újdonságértékkel. A zsűri által beválogatott termékek – összesen 17 kategóriában – indultak azon az országos, reprezentatív közvélemény-kutatáson, amelyet a GfK Hungária végzett, és amelyen maguk a fogyasztók döntötték el, hogy az adott kategóriában melyik termék nyer. A mások által már kipróbált és kiválónak ítélt márkák beazonosítására Magyarországon különleges módszertant dolgoztak ki a GfK Hungária Piackutató Intézet szakemberei, amelynek alapja, hogy adott ország vásárlói a legjobbat, leginnovatívabbat válasszák ki a termék- és szolgáltatáspalettáról.

A Product of the Year / Az Év Terméke Díjat, mint a fogyasztói szavazatok alapján kiérdemelt elismerést 25 évvel ezelőtt Franciaországban adták át először, mára pedig – Magyarországgal együtt – a világ 29 országában van jelen, és közel hárommilliárd vásárlóhoz ér el. A nemzetközi tapasztalatok alapján a Product of the Year díjjal elismert termékek konkrét, kereskedelmi előnyt is szereztek. 2008-ban Franciaországban átlagosan 25,5 százalékkal nőtt a díj logóját viselő termékek forgalma. Mindemellett a franciaországi tapasztalatok azt is bizonyították, hogy maguk a fogyasztók is egyfajta mérceként tekintenek a termékdíj logójára: a 15-49 éves korosztályban nagyon magas a védjegy ismertsége, és a díjazott termékekkel szemben a vásárlói bizalom is kimondottan magasnak bizonyult (68 százalék), valamint kiderült az is, hogy a fogyasztók 70 százaléka számára vásárlásra ösztönző erőt jelentett az innovációs védjegy. Idén világviszonylatban több mint 200.000 fogyasztó vett részt a Product of the Year kutatásban.

A logót minden országban nemzeti nyelven használják, ezért Magyarországon a fogyasztók Az Év Terméke Díj elnevezéssel találkozhatnak áprilistól a polcokon.

A díjnyertes termékek listája itt tekinthető meg

A Product of the Year 2012 verseny zsűrije


Fekete Zoltán, a PoY zsűrijének elnöke, a Magyar Márkaszövetség ügyvezető titkára:

Fekete Zoltán

Elsőnek lenni jó érzés – legyen szó akár versenyről, akár hagyományteremtésről. Mi, akik zsűritagként vagy versenyzőként, de közösen indítottuk útjára Magyarországon az Év Terméke Díjat, méltán osztozhatunk ebben a jó érzésben. Jókor voltunk jó helyen, és vállaltuk a kihívást. Ma számos nehézséggel néz szembe az FMCG-ágazat, a forgalom csökkenésétől kezdve a csökkenő márkahűségen át az újabb és újabb adóterhekig. Ezért a következő években kulcskérdés lesz a fogyasztói bizalom megőrzése és növelése. Egyre kevésbé fog működni a hagyományos „márkavezetés”, egyre fontosabb lesz a fogyasztói emancipáció és participáció. Ezért is tartom jó kezdeményezésnek az Év Terméke programot, melyben közvetlenül a fogyasztók mondanak véleményt az új és valóban innovatív termékekről.

Folláth Zsuzsa, az ÉFOSZ ügyvezető igazgatója:

Folláth Zsuzsa

Az Év Terméke Díj lehetőséget jelent a gyártók számára, hogy innovatív termékeiket a fogyasztók mielőbb megismerjék. A logó használata megkülönbözteti az adott terméket más hasonló terméktől, továbbá a fogyasztó bizalmát és az adott márka ismertségét erősíti. A nyerteseknek sok sikert kívánok, és remélem, hogy a logó használata a termék iránti keresletet bővíti és hozzásegíti céljaik eléréséhez. Bízom benne, hogy az elkövetkezendő időben a Díj ismertsége bővül, és egyre több termékkel pályáznak majd az érintettek.

Hermann Zsuzsanna, a Trade magazin főszerkesztője:

Hermann Zsuzsa

Én mindig örülök, ha olyan program indul, amely segít a gyártóknak, hogy termékük kitűnhessen a többi termék közül, támogassa a vásárlót a helyes döntés meghozatalában, és lehetőséget nyújtson, hogy egy innováció sikertörténetté váljon. Azt gondolom, hogy a sok-sok országban már sikeresen működtetett Product of the Year verseny nálunk is lehetőséget nyújt gyártóknak és termékeiknek, hogy egy különleges elismeréssel további támogatásban részesüljenek a boltok polcain. Szívből gratulálok az első verseny nyerteseinek, akik talán még nem is tudják, hogy egy sokéves hagyomány első mérföldkövét jelentik.

Dr. Kozák Ákos, a GfK Hungária Piackutató Intézet igazgatója:

Dr. Kozák Ákos

Éppen e sorok megfogalmazását követően egy egyetemi előadást tartok a márkamenedzsmentről. 20 éve, de még 10 éve is sokan jósolták a nagy márkák háttérbe szorulását, pozícióik meggyengülését. A helyzet azonban nem ebbe az irányba mozdult el, hiszen a fogyasztók számára az ismertség, a bizalom – egyszóval: a hitelesség – kiemelkedő fontosságúvá vált. A hitelesség azonban ma már nemcsak a sokszor száz éve működő márkák sajátja, hanem a saját márkák is bekerültek ebbe a körbe. A verseny tere tehát kibővült, és nem csupán a nagy gyártói márkák versenyeznek, hanem a private labelek is felsorakoztak melléjük. A kíméletlen küzdelemben az innováció és a minőség garanciája olyan értékekké váltak a fogyasztók számára, amelyek megalapozzák a jövő sikereit. Ma Magyarországon talán nem sokat gondolkodunk a jövőn, mert el vagyunk foglalva a jelennel, rövid távú problémáinkkal, de mindannyiunk számára nyilvánvaló, hogy az innováció a versengő tömegből való kiemelkedés egyik elengedhetetlen eszköze.

László Géza, a Product of the Year igazgatója:

László Géza

Idén világviszonylatban több mint 200 000 vásárló vett részt a Product of the Year kutatásban. A mások által már kipróbált és kiválónak ítélt márkák beazonosítására Magyarországon különleges módszertant dolgoztak ki a GfK Hungária szakemberei, amelynek alapja, hogy adott ország vásárlói a legjobbat, leginnovatívabbat válasszák ki a termék- és szolgáltatáspalettáról. A logót minden országban nemzeti nyelven használják, ezért Magyarországon a fogyasztók Az Év Terméke Díj elnevezéssel találkozhatnak majd a polcokon. Röviden a folyamatról: a programba a gyártók vagy forgalmazók nevezhették az általuk újszerűnek ítélt – gyorsan forgó, rendszerint az eladók segítsége nélkül megvásárolt -, leginkább élelmiszer-ipari, testápolással kapcsolatos termékeiket, illetve háztartási cikkeiket. Szakmai grémium döntött arról, hogy a gyártó által feltüntetett innováció a vásárlók szemszögéből is valódi értékkel bír-e, s ha igen, a termék bekerült egy nagymintás közvélemény-kutatásba, ahol már a fogyasztók szavazhattak a legjobbakra. A minősítő elismerést ugyanis maguk a fogyasztók ítélték oda.

Martinkó József, designkritikus, a Trendguide.hu főszerkesztője

Martinkó József

Termékinnováció tekintetében az arculat és termékforma kiemelt jelentőséggel bír. Ráadásul ez a megállapítás az FMCG területen is igaz. Manapság a design olyan összetett kommunikációs eszközzé vált, ami révén a gyártók a hagyományhoz és újjításhoz való viszonyukat, a fenntarthatóság és környezetvédelem területén végzett munkájukat, céges értékrendjüket képesek a vásárlók felé kommunikálni. Ezenkívül a design újrapozicionál, vagyis alkalmas eszköz arra, hogy új vásárlói csoportokat szólítson meg, új attitűdöket alakítson ki. A zsűrizés kapcsán több olyan termékkel is találkoztam, ami élt a design nyújtotta lehetőségekkel. Ez mindenképpen pozitív fejlemény.

Novák Péter, az IAB Hungary elnöke

Novák Péter

A nemzetközi piacokon már komoly elismeréssel bíró Product of the Year megmérettetés hazai elindításával minden érintett profitálhat. A fogyasztók számára egyfajta szelektorként működik, segíti őket a vásárlási döntések meghozatalában, ötvözve az innováció értékét és más fogyasztók véleményét. A márkatulajdonosok pedig a megkülönböztetésen keresztül, okos kommunikációval növelhetik értékesítésüket. Kíváncsian várom, hogy a márkák ki fogják-e ezt használni a hagyományos csatornák mellett a digitális marketingben, e-kereskedelemben is.

Dr. Serényi János, a Superbrands Bizottság elnöke

Dr Serényi János

Az év legjobbjának lenni mindig nagy öröm és dicsőség –legyen szó akár egy sportágról, egy szépségversenyről vagy mondjuk egy tudományos felfedezésről. A dobogó tetején végezni plusz elismerést jelent egy olyan megmérettetésen, amely a világban már jelentős hagyományokkal rendelkezik, de Magyarországon csak most mutatkozik be. Az Év Terméke Díj győzteseinek külön vastaps jár azért, mert még a nehéz gazdasági helyzetben is – sok versenytársukkal ellentétben – innovatív meglepetésekkel lepik meg a régi és az új vásárlóikat. Mint tudjuk , a zsűri pontokkal, osztályzatokkal ismeri el a kiemelkedő teljesítményt. A vásárló pedig a győztes termék polcról való levételével, a bevásárló- kosárba való helyezésével szavaz. Döntését nagyban megkönnyíti az Év Terméke Díj logó, ami önmagában elismer, minősít, rangsorol.

Simon Zsolt, a TV2 vezérigazgatója

Simon Zsolt

A fogyasztók egyre racionálisabbá válnak, a nehezebb körülmények között még inkább értéket szeretnének kapni a pénzükért. Az innovációnak ott van jelentősége, hogy olyan fogyasztói igényekre reagáljon a termék, amelyre a mindennap emberének az aktuális körülményeket tekintve szüksége van. Sajnos a mesterségesen generált igény alapú fogyasztás már csak szűk rétegek kiváltsága, ezért a fejlesztések terén fókuszba került a praktikum. Nagy örömmel láttam a verseny során, hogy nagy multinacionális cégek esetében is felgyorsultak a fejlesztési folyamatok, illetve kis helyi cégek esetében is valós, megalapozott fogyasztói insighton alapul az újítás.

Dr. Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke

Dr. Szabó Gábor

Komoly jelentősége van manapság a minőségi díjazásnak. Ez az oka annak, hogy minden erőfeszítésünkkel igyekszünk tovább vinni, életben tartani a Magyar Innovációs Szövetség által alapított Innovációs Nagydíjat, s hogy különös örömmel üdvözöltük a magyar piacon idén elinduló, nagy múltú és igen sikeres Product of the Year / Az Év Terméke Díjat. Nemzetközi felmérések igazolják, hogy hazánkban eddig nem kapott elegendő hangsúlyt a dizájn, ami ennek az elismerésnek a kiérdemlésében mérlegelendő tényező. Ma már fontos, hogy túl tudjunk lépni a funkcionalitáson. A vásárlók kegyeiért folytatott harcnak egyre komolyabb terepe a csomagolás. Ezen a fronton is meg kell felelni a napról napra növekvő elvárásoknak.

Szakszon Ágnes, a Product of the Year ügyvezetője

Szakszon Ágnes

A Product of the Year, a világ vezető innovációs termékdíjazási rendszere véleményem szerint egyaránt hasznos eszközt ad úgy a gyártók és forgalmazók, mint a fogyasztók kezébe. Az ok mindkét esetben azonos: az Év Terméke Díj logó egy új, figyelemfelhívó, megkülönböztető címke, amely a nyertes termékek csomagolására kerül. A gyártók és a kereskedők a külföldi tapasztalatok alapján joggal remélhetnek forgalomnövekedést a logó használatától, a vásárlók számára pedig megkönnyíti a választást a sokszor kiismerhetetlenül széles áruházi választékban. Háziasszonyként magam is sokszor szembesülök azzal a dilemmával, hogy több, egy polcon található, látszólag azonos funkciójú, minőségű és árú termék közül melyiket válasszam. Persze, a legjobbat szeretném kiválasztani. De hogyan döntöm el, melyik is ez? Ebben a választásban segít Az Év Terméke Díj piros logója. A díj, amelyet a fogyasztók ítélnek oda az egyes termékeknek, számomra azt az üzenetet közvetíti, hogy azok, akik már kipróbálták az adott terméket, elégedettek voltak vele, sőt nekem is ajánlják. Tehát bízhatom abban, hogy jól döntök, amikor a piros logós terméket veszem le a polcról.

A Product of the Year 2012 kizárólagos szakmai médiapartnere a Trade magazin.

Kapcsolódó cikkeink