Pörög a holland hagymapiac
A magas értékesítési árak mellett erős a kereslet a jó minőségű vöröshagymára.
Rinus Wisse, a Wiscomex szakértője szerint a jelenlegi 0,34-0,36 euró/kg közötti (közepes és nagy méretű hagymákra vonatkozó) értékesítési árak derűlátásra jogosítják fel a gazdákat, mindazonáltal önmérsékletre szólít fel, mivel ilyenkor könnyű túlkínálatot előidézni a hirtelen piacra zúduló nagy mennyiségű áruval. Véleménye szerint üdvös lenne, ha a jelenlegi árszintet egyfajta árplafonnak tekintenék a termelők, mindenki számára tökéletes lenne, ha a piac ezen a szinten hosszabb ideig stabil maradna. A további árnövekedésnek már káros hatásai lennének, a magasabb árak már lenyomnák a fogyasztást, különösen, mivel Hollandiában az infláció nem csak a hagymát érinti – írja a FruitVeb.
Egyelőre a külpiacokon is ideális a helyzet, a holland exportőrök szempontjából a legjelentősebb afrikai felvásárlók, Szenegál, Elefántcsontpart és Guinea az Egyesült Királysággal kiegészülve a forgalom 60%-át bonyolítják, a maradék 40% pedig igen széles körben oszlik meg. A holland hagyma minősége jó, csak elvétve érkeznek jelentések fuzáriumfertőzésekről.
FruitVeb
Kapcsolódó cikkeink
Új saját márkát indított a Jumbo Hollandiában és Belgiumban
Jumbo’s néven új saját márkás termékcsaládot vezetett be a Jumbo…
Tovább olvasom >ENVIRONTEC fenntarthatóság és innováció
Sikeresen zárult az ENVIRONTEC powered by ÖKOINDUSTRIA szakkiállítás, amely három…
Tovább olvasom >Klasszikus holland márkák eladására készül az Unilever
Az Unilever olyan klasszikus holland márkák eladását fontolgatja, mint az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megjelent a Trade magazin 2024/12-2025/1. száma
A digitális verzió ezúttal is bővített formában, 192 oldalon jelent meg. Alább, a levél alján…
Tovább olvasom >Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >A Lidl kiadta 3. fenntarthatósági jelentését
Megjelent a Lidl Magyarország 2022/2023-as üzleti évekre vonatkozó fenntarthatósági jelentése.…
Tovább olvasom >