Pókméreg mentheti meg a méheket

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 06. 10. 11:37

A világ egyik legmérgezőbb pókjának mérge segíthet megmenteni a méheket, olyan biorovarölőt kínálva, amely elpusztítja a kártevőket, de megkíméli az értékes beporzókat.

A méhpopulációk Európában, Amerikában és Ázsiában is hanyatlanak, egyelőre olyan okok miatt, amelyet a kutatók sem értenek teljesen, de azt gyanítják, hogy közéjük tartoznak a rovarirtók. Jelenleg Ausztrália egyike ama néhány régiónak, ahol a rovarok egyedszáma nagyrészt változatlan.

mez-ok

Tavaly a kutatók bejelentették, hogy a termények vagy a méhkasok védelmére szánt bizonyos rovarirtók összezavarhatják a méhek agyát, befolyásolva a táplálékszerzéshez szükséges memóriájukat és navigációs képességeiket, így egész kasokat veszélyeztetnek. Az Európai Unió azóta ideiglenesen betiltotta eme vegyi anyagok némelyikét.

Méhek (Apis mellifera) nektárt gyűjtenek napraforgó (Helianthus annuus) virágjáról egy napraforgótáblában Debrecen közelében. (MTI-fotó: Czeglédi Zsolt) Méhek (Apis mellifera) nektárt gyűjtenek egy napraforgó (Helianthus annuus) virágjáról egy napraforgótáblában Debrecen közelében. (MTI-fotó: Czeglédi Zsolt)

A Newcastle Egyetem kutatói vezette csapat kiderítette, hogy egy, az ausztrál tölcsérhálós pók méreganyagából és a hóvirág egyik proteinjéből készült biorovarirtó (Hv1a/GNA) méhbarát. „Nagy dózisban adagolva a szert a méheknek alig volt hatása túlélésükre, és nem volt mérhető befolyása tanulási képességükre és memóriájukra” – írja közleményében az egyetem.

Sem a kifejlett méhek, sem a lárvák nem szenvedtek kárt – teszik közzé a Proceedings of the Royal Society B folyóiratban. A biorovarirtóról korábban már kimutatták, hogy az emberre nem veszélyes, miközben számos fontos kártevőre nagyon mérgező.

A kutatók szerint a biorovarirtó nem a végleges megoldás. Integrált kártevő-kezelési stratégiára van szükség, és a rovarspecifikus rovarölők ennek csak egy részét képezik.

A világ növényeinek megközelítőleg 90 százaléka közvetetten vagy közvetlenül a beporzó rovaroktól függ túlélését tekintve, vagyis a méhek hanyatlása pusztító hatással lehet az élelmiszer-termelésre.

A beporzási szolgáltatások gazdasági értéke a becslések szerint 153 milliárd eurót kóstált 2005-ben. (hirado.hu, AFP)

Kapcsolódó cikkeink