Pitypang sör

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 09. 27. 08:00

A nagy sörcsaládfába némi fejtörés után besorolható sörrel jelentkezett augusztusban a coloradói székhelyű New Belgium sörfőzde. Dandelon Ale a neve a nem mindennapi terméknek, azaz pitypanggal készülő ale típusú főzetről van szó. Nem egyszerűen valami extrém marketingötletről van szó, a termékfejlesztőket a 2008-as év igen rossz komlótermése inspirálta. (A komló adja, mint tudjuk, a sör keserű ízét.) Márpedig a pitypang leveleinek keserű aromája a komlóhoz hasonló hatással van habzó kedvencünkre. A cég szakemberei éltek a belga sörfőzési tradíciók adta szabadsággal, és sikerrel próbálkoztak a mindenütt jelen lévő gyomnövény ízének felhasználásával. A végtermék egy pilseni malátával főzött, friss pitypanglevéllel ízesített, erős (7,8 százalék alkoholtartalmú), világos ale lett, amelynek krémes íze enyhén malátás és karakteresen keserű.
Hozzátennénk: nem ez az egyetlen ilyen próbálkozás ez az USA-ban idén, sőt, még csak nem is valami 21. századi ötletről van szó, angolszász országokban működő főzdék már a háború előtt is ízesítettek söröket pitypanglevéllel.

Kapcsolódó cikkeink