Pitypang sör
A nagy sörcsaládfába némi fejtörés után besorolható sörrel jelentkezett augusztusban a coloradói székhelyű New Belgium sörfőzde. Dandelon Ale a neve a nem mindennapi terméknek, azaz pitypanggal készülő ale típusú főzetről van szó. Nem egyszerűen valami extrém marketingötletről van szó, a termékfejlesztőket a 2008-as év igen rossz komlótermése inspirálta. (A komló adja, mint tudjuk, a sör keserű ízét.) Márpedig a pitypang leveleinek keserű aromája a komlóhoz hasonló hatással van habzó kedvencünkre. A cég szakemberei éltek a belga sörfőzési tradíciók adta szabadsággal, és sikerrel próbálkoztak a mindenütt jelen lévő gyomnövény ízének felhasználásával. A végtermék egy pilseni malátával főzött, friss pitypanglevéllel ízesített, erős (7,8 százalék alkoholtartalmú), világos ale lett, amelynek krémes íze enyhén malátás és karakteresen keserű.
Hozzátennénk: nem ez az egyetlen ilyen próbálkozás ez az USA-ban idén, sőt, még csak nem is valami 21. századi ötletről van szó, angolszász országokban működő főzdék már a háború előtt is ízesítettek söröket pitypanglevéllel.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Gundel emléktábla-koszorúzás
180 éve született Gundel János vendéglős, a híres gasztronómiai dinasztia…
Tovább olvasom >Drasztikus az áremelkedés a Balatonnál
A Balaton környéki szállások árai idén átlagosan 10%-kal nőttek az…
Tovább olvasom >Szent György-hegyi bornapok: apró lépésekkel, tájazonos módon érdemes a természeti környezetben fejleszteni
Apró lépésekkel, tájazonos módon érdemes a tájba illő fejlesztéseket végrehajtani,…
Tovább olvasom >