Piszkos tizenkettő, azaz melyek a legszennyezettebb élelmiszernövények?

Szerző: Trade Horeca Dátum: 2012. 10. 25. 11:02

Az amerikai Environmental Working Group, az USDA és az FDA 2000-2010 közt begyűjtött és elemzett, több mint 60,700 mintája alapján évente közzéteszi a legszennyezettebb élelmiszernövények listáját, melyben a legtöbb rovarirtószer maradványt tartalmazó gyümölcsöket és zöldségeket rangsorolja. Az idei listát a hejszakacsok.hu fordíttatta le és jelentette meg.

Persze a listát átböngészve persze ne rohanjunk azonnal a biopiacra, mert egyrészt az organikus termesztés során is gyakran használnak bizonyos „természetes” rovarirtószereket, például sztrichnint, másrészt pedig bizonyos növényeknél az organikus termelésnek gyakorlatilag nincs jelentősége.


A leginkább szennyezett növények listája a következő:

alma (kereskedelmi forgalomban kapható almák 98%-a érintkezik rovarirtószerekkel)
zeller
édes paprika
őszibarack
eper
nektarin
szőlő
spenót
saláta
uborka
termesztett áfonya
burgonya

A zellernél általában 57, az édes paprikánál 15 rovarirtószer maradvány egyidejű jelenlétét mutatták ki. A „szupermocskos” listára a zöldbab és a kelkáposztafélék kerültek.
A „jók”, azaz bátran vásárolhatók listáján olyan növényeket soroltak fel, melyek esetében az organikus termesztés irreleváns. Ilyen például az ananász, mivel annak vastag héján nem jutnak át a vegyszerek, vagy a több rétegű héjjel borított kukorica. A következő zöldségeket és gyümölcsöket tehát ne keressük a méregdrága biotermékek között, mert ezeket a termesztés körülményeitől függetlenül, félelem nélkül a kosárba tehetjük:

hagyma
avokádó
édes kukorica
mangó
édes borsó
spárga
kivi
káposzta
padlizsán
görögdinnye
grapefruit
édes burgonya
sárgadinnye
mézdinnye

2010-ben az USDA a bébiételekhez felhasznált zöldbab, körte és édesburgonya minták tesztelése során, a zöldbab mintákban 5 féle rovarirtószer maradvány jelenlétét mutatta ki, organofoszfát metamidofosz a minták 9,4%-ban, organofoszfát acefát a minták 7,8%-ban volt jelen. A lista összeállítói az „organikus” bébiételek kapcsán megjegyezték, hogy az organikus termesztés során használt sztrichnin, a szintetikus rovarirtószerekhez hasonlóan ártalmas.

Kapcsolódó cikkeink