Pénzükre várnak a Surjány-Hús beszállítói

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 05. 26. 11:07

Megkapták áprilisi fizetésüket a Surjány-Hús Kft. dolgozói a minap, de a bank nem engedi a járulékok kifizetését, inkasszót tett a cég számlájára, a beszállítók továbbra is a pénzükre várnak – közölte az öncsődbe menekült, a legnagyobb magyarországi húsipari cégekhez sorolt törökszentmiklósi vállalkozás ügyvezetője kedden az MTI-vel.

marhahus

Tóth Tibor elmondta: a budapesti telephelyen – amelynek a cégvezető elmondása szerint „már más a gazdája” – május elején még vettek fel rendeléseket, amelyeket teljesítettek is. Hozzátette: a termelés csökkentett létszámmal, szakaszosan zajlik a törökszentmiklósi gyárban és hamarosan teljesen véget ér, új nyersanyagot már nem vásárol a cég, a meglévő készleteket dolgozzák fel.

Tóth Tibor hangsúlyozta, 250 ember megélhetése forog kockán, folyamatosak a tárgyalások a csődegyezség érdekében, a csődbiztost már kijelölték, a cég élére új ügyvezető kerül. A szolnoki piacon található Surjány-Hús hentesüzlet viszont már biztos, hogy akkor sem nyit újra, ha a cég megmenekül – jegyezte meg.

Korábban az ügyvezető a társaság csődjét a Figyelőnek azzal magyarázta, hogy a Surjány-Hús nem tudja felvenni a versenyt a feketegazdasággal, az adót nem fizető piaci szereplőkkel, kiszolgáltatott a multiknak és nem tud versenyezni a szlovák, cseh, lengyel „csodaárú” termékekkel. Vagyis törvényszerűen el kell buknia – fogalmazott.

A Surjány-Hús Kft. 1992 óta foglalkozik sertésvágással, húsfeldolgozással, húskészítmények gyártásával, húsáru kis- és nagykereskedelmével. Jász-Nagykun-Szolnok megye legjelentősebb húsipari cége, a térség egyik meghatározó munkáltatója – olvasható a cég honlapján. Három évvel ezelőtt adták át a nettó 1,3 milliárd forintból elkészült új utóérlelő és szárazáru üzemét.

A nyilvános cégadatok szerint a társaság 2013-ban az előző évi, több mint 14,5 milliárd forint után 11,14 milliárd forint árbevételt ért el, ebből mintegy 306 milió származott exportból. Az adózott eredménye 2012-ről 2013-ra 241 millióról 190 millió forintra csökkent. Kötelezettségeinek értéke 2013 végén meghaladták az 5,2 milliárd forintot, saját tőkéje 2,8 milliárd forintot tett ki. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink