Pénz vagy munka? Ördögi körben a magyarok

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 06. 25. 12:00

Míg a spanyolok vagy a görögök több mint fele feláldozná a fizetése egy részét, ha ezzel megmentheti a munkahelyét, a magyaroknak csak harmada vállalná ezt a Randstad Workmonitor adatai szerint. Az áldozatvállalási hajlandóság az életszínvonallal mutat összefüggést.

A magyarok többsége nem mondana le a fizetése egy részéről, még akkor sem, ha így megőrizhetné a munkáját – derül ki a Randstad Workmonitor 2012 tavaszi adataiból. Hazánkban a megkérdezetteknek mindössze 27 százaléka vállalna anyagi áldozatot azért, hogy a munkahelye elkerülje a létszámleépítést, de a fizetés csökkentését abban az esetben is csak 36 százalék fogadná el, ha ezzel a saját állását mentené meg.

A kutatás vizsgálta, hogy az áldozatvállalási hajlandóság összefügg-e a gazdasági helyzettel. Azokban az országokban, ahol több munkavállaló szerint nehezedik pénzügyi nyomás a munkáltatójára, a megkérdezettek általában nagyobb arányban vállalnák a fizetéscsökkentést is: a görögök 55, míg a spanyolok 62 százaléka mentené meg akár ilyen áron a munkahelyét. „A helyzet azonban nem ilyen egyértelmű, hiszen Magyarországon is a dolgozók 67 százaléka számolt be a munkáltatójára nehezedő gazdasági terhekről, mégsem vennék ki a részünket az állások megmentéséért tett erőfeszítésekből” – magyarázta Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója.

Nem élnénk meg kevesebből?

„A gazdasági helyzet mellett az is meghatározó ebben a kérdésben, hogy a munkavállalók megélhetését hogyan befolyásolná a fizetés csökkenése, ezért az eredményeket összevetettük az egy főre jutó GDP-vel” – mondta Baja Sándor. Azokban az országokban volt a legmagasabb az áldozatvállalási hajlandóság, ahol a gazdasági nyomás ellenére még viszonylag magas az életszínvonal, például Spanyolországban, Olaszországban vagy Görögországban. Németországban ugyan csak a résztvevők 27 százaléka számolt be pénzügyi nehézségekről, az egy főre jutó GDP ugyanakkor az uniós átlag 118 százaléka, ezzel összhangban viszonylag sok munkavállaló (45 százalék) mondana le a fizetése egy részéről. A magyar adatok leginkább a szlovák eredményekkel csengenek össze, a hasonló életszínvonalon élő lengyeleknél azonban már 45 százalék vállalná a fizetéscsökkenést az állása megtartásáért.

„A fizetések átmeneti, kis mértékű csökkentésével a munkaadók ugyan könnyebben leküzdhetnék a pénzügyi nehézségeket, de úgy tűnik, a magyar alkalmazottak nagy része nem tudná elviselni ezt a plusz terhet. Más megoldásokat kell találnunk, még mielőtt elkezdődik egy ördögi kör” – összegezte a felmérés eredményeit a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója.

Kapcsolódó cikkeink