Pékáruk közül legnépszerűbb a kifli és a zsömle
Tízből kilencen különösen szívesen fogyasztanak kiflit és zsömlét, de tízből nyolc válaszadó a fehér kenyeret is kedvenceként jelölte meg a GfK Hungária Étkezési szokásokat vizsgáló felmérésének 2007. évi megkérdezése alkalmával. A korszerű táplálkozás elemeként számos fórumon népszerűsített barna kenyér a nők, az egészséges táplálkozásra, valamint a normál testsúlyú válaszadók körében az átlagosnál is népszerűbb.Pékáruk közül hazánkban a legkedveltebb a kifli és a zsömle, melyet saját bevallásuk szerint tízből kilencen különösen szívesen fogyasztanak. A fehér kenyér szintén nagyon népszerű, tízből nyolc megkérdezett nyilatkozott úgy, hogy kifejezetten szereti a fehér kenyeret. Az ő arányuk 2005 (79 százalék) és 2007 (81 százalék) között gyakorlatilag nem változott. Barna kenyeret minden második válaszadó szívesen fogyaszt.
A vizsgált pékáruk közül jellemzően csak a barna kenyér kedveltségében látható nemek szerinti különbség: míg a férfiak 44 százaléka, a nők 52 százaléka fogyaszt szívesen barna kenyeret.
A korosztályos bontásban az látszik, hogy a 15–19 évesek kedvelik legnagyobb arányban a kiflit és zsömlét (94 százalék). Ennek a pékárunak a népszerűsége a kor előrehaladtával jellemzően csökken, és a 60 éves és ennél idősebb korosztályból már „csak” 72 százalék nyilatkozott hasonlóképpen.
A barna kenyér legkedveltebb a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében (70 százalék), fehér kenyeret pedig jellemzően az alap- (84 százalék) és középfokú (81 százalék) végzettségűek fogyasztanak legnagyobb arányban szívesen.
A barna kenyeret szívesen fogyasztók körében felülreprezentáltak az egészséges táplálkozásra törekvők és a normál testsúlyúak. Fehér kenyeret az átlagnál nagyobb arányban fogyasztanak szívesen a normál testsúlynál nagyobb súlyúak, azok, akik hízni szeretnének, a normál táplálkozást preferálók, illetve azok, akik jellemzően azt eszik, ami ízlik nekik.
Fehér kenyeret jellemzően hetente öt alkalommal, barna kenyeret kétszer, kiflit és zsömlét pedig négy alkalommal fogyasztunk. A megkérdezettek mintegy háromötöde (58 százalék) jelezte, hogy legalább heti rendszerességgel eszik fehér kenyeret. Ez az arány némiképp magasabb a férfiak körében (64 százalék). A barna kenyeret naponta vagy majdnem naponta fogyasztók aránya 16 százalék, a kifli és zsömle esetében 38 százalék.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Fogyasztóvédelmi kiválóságok díjazása: elismerték a 2024. év legjobbjait
Az idei év kiemelkedő fogyasztóvédelmi referensei és különdíjazottjai vehették át…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelés 0,2 százalékkal mérséklődött októberben
Októberben az ipari termelés volumene 0,2, munkanaphatástól megtisztítva 3,1 százalékkal…
Tovább olvasom >A technológiai fejlődés és az üzleti utazások
Az International Workplace Group (IWG) – a hibrid munkamegoldások piacának…
Tovább olvasom >