Patagóniából híres borvidék lehet

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 26. 12:05

Híres bortermelő vidékké próbálják tenni Patagóniát, a dél-amerikai földrész legdélebbi részét elszánt argentin szőlőtermesztő borászok.

A feladat igazi kihívás, mivel a termőföld inkább terméketlen föld, a tél igen zord, a nyár viszont nagyon forró, gyakran 40 Celsius-fokos a hőség. Utóbbi persze nem lenne baj a szőlőnek, ha lenne bőven „innivalója”. Csakhogy Patagóniában nem öntözésesen művelik, így aztán nagyon kell „kapaszkodnia” gyökereivel, hogy vízhez jusson. Viszont éppen a gyökérzet „leküszködése” a mélyebb talajrétegekbe adja az ott termesztett fehérbor különleges, gyümölcsös ízét. A vörösbor sem idegen a vidéktől, ráadásul igen erős. 14,8-15 fokos a szesztartalma például a pinot noirnak az igen erős napsütésnek köszönhetően.

Patagónia mindazonáltal nem bornagyhatalom, legalábbis egyelőre. Összesen nyolc „tőkése”, mármint szőlészete-borászata van, mindegyik ezer hektár körüli területen gazdálkodik. A fajtapaletta elég széles és színes: chardonnay, sauvignon blanc, pinot noir, malbec, cabernet sauvignon. A nehézségek ellenére a patagóniai bornak kezd némi tekintélye lenni: a közelmúltban jól szerepelt borversenyeken, és nem csupán országos nedűviadalokon, hanem nemzetközi borbajnokságon is – közli az MTI.

Kapcsolódó cikkeink