Paprikaőrlő üzemet adtak át Tiszaszentimrén
Paprikaőrlő üzemet adtak át pénteken a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaszentimrén.
A 64 millió forintos beruházás 56 millió forint belügyminisztériumi támogatással valósult meg. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az eseményen elmondta: értékteremtő beruházás jött létre, a tiszaszentimrei fűszerpaprika új, különleges ízvilág, érték a magyar gasztronómiában.
A beruházás közvetlenül öt munkahelyet teremt, azonban a településen további negyvenöt embernek ad megélhetést – ismertette a miniszter.
Szólt arról, hogy óriási lehetőség rejlik a mezőgazdaságban foglalkoztatási szempontból, ami a vidéki megmaradást erősítheti. Hozzátette: a Start munkaprogram keretein belül Tiszaszentimrén évek óta termelő munka zajlik, amely képes piaci versenyben is megállni a helyét. A minőségi, GMO-mentes (génmanipulált szervezetektől mentes), hagyományos magyar termékeknek mindig lesz piaca – szögezte le. Koczúrné Tóth Ibolya, Tiszaszentimre (független) polgármestere elmondta: 2014 óta foglalkoznak a településen fűszerpaprika-termeléssel, de problémát jelentett, hogy 100 kilométeres körzetben nem tudtak őröltetni. Ezért döntöttek úgy 2015-ben, hogy üzemet hoznak létre az általuk termelt paprika őrlésére, valamint bérőrlésre és értékesítésre. Várakozásuk szerint tevékenységük ezen része piaci körülmények között önfenntartóvá válhat.
Számítanak arra, hogy a térségben élő mezőgazdasági vállalkozók, őstermelők és önkormányzatok is igénybe veszik majd az üzemet bérőröltetés céljából. Az őröltetés lehetősége a fűszerpaprika-termesztés újjáéledését is elősegíti – jelezte.
Közölte, hogy az önkormányzat 2015-ben 3 millió forintért vásárolta meg a jelenlegi üzem épületét. A termelést a szükséges engedélyek birtokában december végén kezdték meg.
A polgármester elmondta, hogy az üzemben kiváló minőségű fűszerpaprikát dolgoznak fel, amely hagyományos szántóföldi termesztéssel, magyar földben terem. A belőle készült őrlemény íze, illata, zamata kiváló – jegyezte meg.
Kérdésre elmondta: az üzem egész évben működőképes. A kapacitást legfeljebb az befolyásolja, hogy a szárítóban körülbelül 24 órát szárad egy tonna mennyiségű paprika. Az idén a közfoglalkoztatási program keretében 40 ember fog 6 hektáron fűszerpaprikát termeszteni – közölte. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
MBH: az aszály ellenére javultak a magyar élelmiszergazdaság kilátásai
Az aszályos nyár ellenére javultak a magyar élelmiszergazdaság kilátásai, jelentősebb…
Tovább olvasom >Elkötelezett a hazai alapanyagok mellett a Szegedi Paprika Zrt.
A Szegedi Paprika Fűszer- és Konzervgyártó Zrt. évtizedek óta a hazai…
Tovább olvasom >Külföldön is nagy a kereslet a prémium magyar őrölt fűszerpaprikára
A magyar prémium minőségű őrölt fűszerpaprika külföldön is keresett termék.…
Tovább olvasom >További cikkeink
Prémium legyen, de fenntartható is – a legifjabb generáció elvárásai
A kiskereskedelmi szereplők kénytelenek lesznek egyre nagyobb figyelmet fordítani fenntarthatósági…
Tovább olvasom >Liptai Zsolt lett az év bortermelője
A Magyar Bor Akadémia (MBA) Év Bortermelője Magyarországon 2024 elismerését…
Tovább olvasom >Tippek a bankkártyás csalások elkerülésére az ünnepi forgatagban
A karácsonyi időszak a vásárlás öröméről szól, ám ilyenkor a…
Tovább olvasom >