Pályamódosítás
A harminchárom esztendős Litausz-ki Zsoltot a séftársadalom egyik legtöbbre hivatott fiatal tehetségeként tartják számon. Teszik ezt annak ellenére – vagy éppen azért, mert –, hogy évtizedes pályafutásának döntő részét külföldön, jelesül Ausztriában töltötte. Nem egyszerűen „megélhetési szakácsként” dolgozott a sógoroknál, hanem tudatos tanulóidőszakként élte meg ezeket az esztendőket. Nem véletlen, hogy bekerült a szomszédos ország legjobb ötven séfje közé, és 2007-ben a Michelin-kalauz a csillagvárományosok közé sorolta. Ezt követően tért haza, és nyitotta meg saját boréttermét, a Maligánt, amely rövid idő alatt a szakma és a közönség által is a legjobbnak tartottak közé került. Éppen ezért meglepetés sokak számára, hogy március utolsó napján lehúzta a rolót.
– Nem mentünk tönkre, nem tett be nekünk a gazdasági válság. Sokkal egyszerűbb az ügy: egy kedves törzsvendégem ajánlott számomra egy olyan lehetőséget, ami átírta a korábbi terveket: privát szakács leszek.
Joggal merülhet fel a kérdés: nem visszalépés-e a fiatal szakember számára, hogy sikeres séf–étteremtulajdonos státuszát az alkalmazott szakácsra cseréli, de Litauszki Zsolt (évei számához képest figyelemre méltó bölcsességgel) bizonygatja, hogy egy szakács soha nem lehet elég képzett, mindig van mit tanulnia.
– A megállapodás értelmében sok szabadnappal dolgozom majd, így a fennmaradó időben lehetőségem lesz végiglátogatni Európa legelismertebb éttermeit. Sztázsolni fogok, mert ezt tartom az élvonalhoz történő felzárkózás leghatékonyabb eszközének.
A külföldi munkák megtalálásában segítségére lesz két törzsvendége, a holland Gault Millau kiadója és a London University egy kitűnő szakmai kapcsolatokkal rendelkező professzora. Segítségükkel akár Heston Blumenthal konyháján is tanulhat a magyar séf.
– Egy magánszemély és családja részére főzni stabil anyagi biztonságot ad, és az sem elhanyagolható szempont, hogy így többet lehetünk másfél éves kislányunkkal. Mivel a Maligánt a párommal együtt vittük, a kicsire kevés idő maradt. És az sem titok, szeretnénk újabb babaprojektekbe is belevágni.
A főzés és sztázsolás mellett Litauszki Zsolt szaktanácsadóként is működik majd, és várhatóan nyilvános szereplések is beleférnek a szakmai munkájába.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Az ételárus nehéz kenyere – A nap videója
A film információi szerint 10 dollárcent egy adag ebből az…
Tovább olvasom >„Kényelmi” tálca – A nap képe
A hirtelen mozdulatok sem okozhatnak kárt a Couch Drink +…
Tovább olvasom >